Posted on Hozzászólás most!

Hörcsögöt vagy tengerimalacot akar a gyerek!

A legtöbb családban elérkezik a pillanat, amikor a gyerek valamilyen kedvenc állatért kezdi nyúzni a szüleit. Nem minden család alkalmas pl. a kutya- vagy macskatartásra, ezért sok esetben az egyszerűbben tartható kisrágcsálók tűnnek megfelelőnek. A döntés előtt azonban mérlegelni kell a leendő kedvenc igényeit, és össze kell vetni azokat a család időbeosztásával, ízlésével és anyagi lehetőségeivel is. Az állattartás felelősség, ezt pedig a szülőknek kell vállalniuk. Nagyon változó, hogy egy gyerek mikor alkalmas önállóan egy állat ellátásra, a szülőknek kell tehát átgondolniuk, mennyiben tudnak részt vállalni a feladatokban. Sokszor még egy nagyobb tinédzsernek is rendszeres ellenőrzésre van szüksége, hogy meg tud-e felelni az állattartás követelményeinek. Ha pedig inkább teherré, mint örömforrássá válik a dolog, a szülők feladata, hogy az állat további ellátását akár megfelelő, újabb gazda keresésével megoldják. Az alábbiakban néhány gondolattal szeretnénk megkönnyíteni a választást, ha a két legnépszerűbb kedvenc, a hörcsög és a tengerimalac kerül az érdeklődés középpontjába. További, részletesebb információkért ajánlatos a nyomtatott szakirodalmat tanulmányozni, de az Internet is hasznos kiindulópont lehet.
A hörcsögök rövid életű állatok, 1,5-2 évnél tovább nem lesznek velünk. Ez persze nem biztos, hogy olyan nagy hátrány, különösen, ha egyeltalán nem biztos, hogy gyermekünknek hosszú távú hobbit jelent majd egy állat ápolása. Ebben az esetben az is előny, hogy a legtöbb hörcsög – így a népszerű szíriai aranyhörcsög is – magányos állat, vagyis csak egy állatot kell beszereznünk.
Az aranyhörcsög bátran ajánlható gyermekes családoknak, megfelelő ápolás mellett meglepően szelíddé válhat. A törpehörcsögök már inkább megfigyelésre valók, még ha tűrik is a kézbevételt, gyors mozgásuk, folyamatos aktivitásuk miatt sok mindent nem lehet kezdeni velük. Vonzó megjelenésük és érdekes viselkedésük azonban egy jól berendezett élőhelyen sok megfigyelnivalót kínál, pl. egy nagyobb gyerek számára is.
Bár kis méretűek, a hörcsögöknek is kellően nagy és változatos férőhelyre van szükségük. Ketrecük vagy terráriumuk nem lehet 50-60 cm-nél rövidebb. Nézzünk körül a boltokban, és érdeklődjünk ismerős hörcsögtartóktól, mivel lehet változatossá tenni a lakosztályt. A hörcsögök a nappal nagy részét ugyan alvással töltik, de sötétedéskor megélénkülnek, és rengeteg mozgásra van szükségük. Egy A4-es papírlapnak megfelelő helyen hörcsögöt tartani állatkínzás!
A hörcsögök napi ellátása igen egyszerű: a kereskedelemben már igen jó minőségű keverékek kaphatók. A napi etetés és ivóvízcsere mellett csak a heti-kétheti alomcserével lesz dolgunk.

A tengerimalacokat sokkal könnyebb kézbe venni, és legtöbbször nyugton maradnak, ha ide-oda tesszük őket. Néhány hét alatt egészen jól megszelídülnek ez persze nagyban függ előéletüktől. Minden állatra érvényes, hogy csak felelős, megbízható helyről vásároljuk őket, onnan, ahol megfelelő ellátás mellett és nyugodt körülmények között éltek.
Egy tengerimalac legalább 5-7 évig lesz társunk, ez igen bíztató a többi rövidéletű kisrágcsálóval szemben, ugyanakkor persze még nagyobb felelősséget jelent.
A tengerimalacoknak is megfelelő életteret kell biztosítanunk, ennek egy 90-100 cm hosszú ketrec felel meg. Ne felejtsük el, hogy egy malac 1 kg körüli testsúlyra nő – tehát jóval a hörcsög-méret felett lesz, mire kifejlődik! Egy fenti méretű ketrec 2-3 állatnak is elég, ha pedig tengerimalacot tartunk, nem szabad egy állattal számolni! Társas lények, igen aktív kapcsolatrendszerrel, és a napi néhány párperces „foglalkozás”-nak semmi köze az igényelt társasághoz! Természetesen azonos nemű állatok alkossák a csapatot!
Az etetés sem sokkal bonyolultabb, mint egy hörcsögé, de a szárazeleség mellett folyamatosan szénáról, és napi egy-két alkalommal zöldfélékről is gondoskodnunk kell majd.

Vélemény, hozzászólás?