Posted on Hozzászólás most!

Horror: élve csonkolás Battonyán

A Battonya külterületén lévő tanyán a brutális állatkínzók több jószágot is bántottak, volt olyan disznó, amelyiknek úgy vágták le a sonkáját, hogy az állat még élt.
Gazdája szerint a jószág kínok között pusztulhatott el. A tettesek egy másik malacnak a fejét törték be. Darabolásra már nem volt idejük. Valószínűleg megzavarta őket valaki. Nem ez volt a tanyán az első élve darabolás.

– Nézze meg, mit műveltek szerencsétlen disznóimmal! Milyen lelkük van az ilyen embereknek? – mutatta a pusztítás nyomait a neve elhallgatását kérő, 68 éves battonyai gazdálkodó. A drótkerítéssel körbevett, lelakatolt, kivilágított disznóólban 30 állatot tartott a férfi. Vasárnapról hétfőre virradóra valakik két jószágával kegyetlen módon végeztek.
– Betörték a malac fejét. Érezni a csontdarabokat -mutatta a fiatalember, aki az állatok gondozásában segít a gazdának. Azt a malacot nem trancsírozták fel.
– A másik disznót a szeme körül érte az ütés, ettől elkábulhatott, de valószínűleg még élt, amikor a sonkáját félig levágták. Remélem, hamarabb elvérzett, mint magához tért. Akkor kevesebbet szenvedett. Így találtunk rájuk hétfőn reggel, a kerítésen kívülre dobva. Talán megzavarhatta őket valaki, vagy valamelyik jószág nagyon visított, és jobbnak látták, ha kereket oldanak — találgatták a férfiak. Egy közelfialós anyakocát is megsebesítettek, de annak nagyobb baja nem lett.
Nem ez volt az első ilyen eset a telepen. Ősszel hasonló módszerrel végeztek ismeretlenek egy disznóval. Akkor mind a két hátsó sonkát levágták. Azon az állaton sem volt szúrás nyoma, vagyis elvileg élhetett még a csonkoláskor. Az elmúlt hónapokban öt süldőt vittek el a telepről, azokat egészben.
A gazdát nagyon megrendítette az állatai szenvedése. Más károk is érték az elmúlt években. Háromszor szedték le a disznóóla tetejét. A gyümölcsöse is „elkopott”.
– A tolvajok letörték az ágakat, úgy szedték le a termést. Sok fát gyümölcsöstül vágtak ki, úgy vitték el – mondta keserűen. A férfi most kamerát szereltet az ól köré. Azt tervezi, ha kifut az állomány, felhagy a disznótartással.
– A tanya tulajdonosa szeptemberben, illetve a napokban történt eset után tett feljelentést. Már az őszi bűncselekménynél is felmerült, hogy éjjel senki sem őrzi a tanyát, ahol a férfi időnként alkalmi munkásokat is foglalkoztat — mondta Vargáné Szombati Andrea a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.
– Ennek a felderítés szempontjából kiemelt jelentősége van. Általánosságban elmondható, hogy egy adott területen rövid időre is megforduló dolgozó fel tudja térképezni, hogyan óvja a tulajdonos a vagyontárgyait. Fontos volna, hogy a külterületen gazdálkodók lehetőleg lakott tanyáknál tartsanak állatokat.

A szóvivő hangsúlyozta, ha ez nem megoldható, akkor szereltessenek be vagyonvédelmi rendszert, vagy alkalmazzanak éjjeli őrt. Legyen jó állapotú a kerítés, és nem árt, ha két–három nagytestű kutya is segíti az őr munkáját.
A megyében rendszeres a külterületek ellenőrzése
A rendőrök polgárőrökkel, mezőőrökkel közös szolgálatban megyeszerte rendszeresen járják a külterületeket. Ez azonban nem egyenlő az állandó jelenléttel.
– Ha ez utóbbiról a tulajdonosok, gazdák gondoskodnak, akkor a járőröket értesíteni tudják, ha egy adott területen idegeneket látnak, gyanús mozgást észlelnek — hívta fel a figyelmet Vargáné Szombati Andrea. Ilyen esetekben figyelőszolgálat szervezésével megelőzhetők a bűncselekmények, tetten érhetők az elkövetők. Forrás: Nol.hu

Vélemény, hozzászólás?