Posted on Hozzászólás most!

Hővel elpusztítható az agytumorsejt

Az első állatkísérletek tanúsága szerint sikeresen pusztítottak el hővel agytumorsejteket. A Rice Egyetem biomérnökei és a Baylor Orvostudományi Egyetem illetve a Texas-i Gyermekkórház kutatóorvosai hajtották végre a kísérleteket.
A tesztekben ún. nanoshelleket, olyan nanorészecskéket alkalmaztak, amelyek a fényt hővé alakítják és ennek segítségével képesek elpusztítani az agytumorsejteket. Ezzel a módszerrel elkerülhetőek a gyógyszerek és a röntgen-terápia nemkívánt mellékhatásai.
A nanoshell terápiában részesült állatok több mint felének nem voltak az agytumor kiújulására utaló jelei 3 hónapig a kezelés után. ”Ezek az állatkísérletek azt sugallják, hogy a nanoshell-terápia egy napon járható út lesz az agytumorok kezelésében.” – mondta Jennifer West, a Rice Egyetem Biomérnöki tanszékének igazgatója.
A kutatók nanoshell részecskéket injektáltak az egerekbe, majd 24 órát vártak, hogy a nanorészecskék felhalmozódjanak a tumorokban. Ezután infravörös közeli hullámhosszú lézerfénnyel világították meg a tumorsejteket. A nanoshell részecskék hővé alakították a lézerfényt, amely megölte a tumorsejteket. Mind a hét egér válaszolt a terápiára, de háromban kiújult a daganat. A többi négy legalább 90 napig tumormentes maradt.
A kutatás eredményei online olvashatók a Journal of Neuro-Oncology legújabb számában.

Vélemény, hozzászólás?