Posted on Hozzászólás most!

Húskockák, méreggel átitatva

Huszonöt év után a szakemberek és a madarászok örömére újra fészket raktak a fokozottan védett békászó sasok Somogy megyében. Az öröm azonban nem tartott sokáig, nemrégiben egy beteg sas került elő a megye északi részén, és az állatorvosi kezelés ellenére elpusztult.
A boncolás során szándékos mérgezésre utaló nyomokat találtak – mondta a megyei internetes oldalnak Kenéz István, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre. Elhullása előtt az állat olyan húsdarabokat fogyasztott, melyek a természetes környezetében nem fordulhatnak elő. A méreg gyorsabban végzett vele, mint ahogyan meg tudta volna emészteni ezeket. A gyomortartalomban megmaradt, méreggel kezelt húsdarabok toxikológiai vizsgálata még tart, így nem tudják, milyen vegyszerrel okozta valaki ezt a pótolhatatlan veszteséget a természetben.
A szakemberek valószínűsítik: mérgezett húst fogyaszthatott az állat, hiszen a madár gyomrában felkockázott színhúst találtak. Régebben gyakorlat volt a mérgezés a kártékonynak ítélt madarak és emlősök ritkítására, azonban ez már évtizedek óta tilos. Feltehető, hogy további mérgezett húsdarabok is találhatók a területen, életveszélyt jelentve más vad- vagy háziállatokra, de akár az emberre is. A vaddisznó kifejezetten gyakran fogyaszt döghúst, ami a vad szervezetében felhalmozódva könnyedén bárkinek az asztalára kerülhet.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága arra figyelmezteti a vadászokat, a természetjárókat, a gazdálkodókat, hogy ha bárhol húsdarabokat vagy háziállattetemet, esetleg tetemrészt találnak olyan helyen, ahol az normális körülmények között nem fordulhatna elő, akkor saját biztonságuk érdekében kerüljék a megérintését. Másrészt az előkerülés helyét nagy óvatossággal, de lehetőleg feltűnően megjelölve jelezzék a rendőrségnek, a Somogy megyei állategészségügyi hatóságnak vagy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának, hogy a szakemberek biztonságban felszámolhassák a felelőtlen ember okozta veszélyforrást.

Vélemény, hozzászólás?