Posted on Hozzászólás most!

Idén is állatkínzó módon árulták a halakat a boltokban

Hiába fogadkoznak a nagy áruházláncok képviselői, hiába érkezik mindig ugyanaz a válasz az illetékes hatóságtól: Magarországon hosszú évek óta állatkínzással felérő körülmények között töltik áletük utolsó napjait a karácsonyi asztalra kerülő hlak. A hvg.hu évről-évre nyomon követi a halak tartásának körülményeit a nagyobb bevásárló központokban, így a napokban budapesti Tesco, Auchan és CBA üzletek halárusait kerestük fel, vásárlóként.
Az Auchannál kígyózó sorokban várták a vásárlók, hogy a hőn áhított hal végre a zacskójukba kerüljön – olykor fél-holtan is, mert a halfejre mért ütés ellenére még fickándozhattak a zacskóban. Arra a kérdésünkre, hogy élve is hazavihetjük-e a halat, az volt az eladó válasza, ha úgy kérjük, igen – holott ez már tilos lenne a jogszabályok alapján. Mindeközben a háttérben éppen töltötték fel a 300 literes medencét pontyokkal, de hogy minek nem volt világos, mert már akkor is tele volt. Egy kisebb medencéből emelték át az utánpótlást, de sokszor a halakon kívül egyéb műanyag kellék is előkerült a piszkos, már-már saras vízből.

Az így kialakult látvány még a deszkán ugrándozó halnál is megrendítőbb volt: egymás hegyén-hátán összepréselve „úszkáltak” a karácsonyi vacsora főszereplői. Ha valaki egy kilósnál nagyobb pontyot akart venni, az is megoldható volt, csak az nem a medencéből került a zacskóba, hanem az eladók lábainál heverő ládából, ahová egyszerűen beledobáltak pár testesebb példányt, melyek a vásárlók szeme láttára vívták haláltusájukat.
Deszkához vágják, hogy kimúljon – A Tesco-ban külön sátorral készültek a nagy rohamra. De piszkos, büdös, zavaros, habos, a medence 1/3-ig töltött víz fogadta a vásárlót, hogy kiválassza a már alig élő halak közül a neki kívánatosat. Élve viszont már nem lehetett haza vinni a halat, mert a zacskóba csak azután kerülhetett,, hogy egy deszkához vágták a hal fejét, amitől a halárus elmondása szerint csakúgy „kimúlik”. Láttunk kisebb, nagyobb, négyzet alakú, műanyag vagy éppen üveg medencét. A CBA műanyag hordót használt az áruház elé kitelepült sátorban, amiről ugyanaz mondható el, mint az előző kettőről, igaz élve itt sem kaphattuk meg a pontyot.
Az állatvédők szélmalomharc szerűen próbálják minden évben újra és újra felhívni a vásárlók, az üzletvezetők és a hatóságok figyelmét is az embertelen állapotokra. Szilágyi István a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora a hvg.hu-nak elmondta, hogy idén részletes tanulmányban elemzik az elmúlt évek tapasztalatait, olykor rejtett kamerás halvásárlásokra hivatkozva, amelyből azt a következtetést vonták le, hogy nincs a különböző hipermarketekben kidolgozott üzletpolitika arra vonatkozóan, hogy mekkora méretű akváriumban, maximálisan mennyi élő hal tartható.
Holott a gazdasági haszonállatokra vonatkozóan külön jogszabály (32/1999. III.31. FVM) tartalmazza, hogy medencénként 1000 literben maximum 200 kilogramm hal, érzékeny halfajok esetén 100 kilogramm tartható. Az oxigénhiány tüneteit mutató halakat el kell távolítani egy megfelelő oxigén-ellátású medencébe vagy haladéktalanul le kell ölni. Az állatvédők tapasztalatai szerint maguk az alkalmazottak sem tudták az üzlet belső szabályait arra nézve, hogy milyen állapotban (élve vagy leölve) lehet a vásárlónak eladni. A jogszabály szerint az étkezési célra szánt halakat levágásuk előtt minden esetben kábítani kell, ami jelenthet fejtetőre mért ütést vagy elektromos sokkot.
Az éves hal mennyiség 75%-át ilyenkor Karácsony táján adják el a hipermarketek, még úgy is, hogy sok vásárló a halak tartási körülményei miatt választja a fagyasztott megoldást. A napokban ezért közleményt adott ki Fehérkereszt Állatvédő Liga és az Orpheus Állatvédő Egyesület is, hogy ezzel felhívják a figyelmet a halak tartására és a tudatos vásárlásra. Ne a „karácsonykor mindent el lehet adni elv érvényesüljön, amikor is még a tömött akváriumok zavaros vizeiben erőtlenül döglődő pontyot is, amit akár élve is bezacskóznak a szakszerűtlen, állatkínzó eladók” – írták, de intelmeiket alig fogadta meg valaki.
Nosztalgikus ponty a kádban – “Magyarországon évtizedes hagyománya van az élő hal árusításnak, amire igényt tartanak a vásárlók, hiszen karácsonykor a fürdőkádban úszkáló halak nosztalgiát ébresztenek” – az Auchan áruházlánc szóvivője Guillemot Katalin, aki szerint “globális vállalati politikájuk a törvények betartása, ami a halas pultra is vonatkozik, ezért állandóan ellenőrzik a feltételeket, és figyelmet fordítanak a kollegák szakszerű felkészítésére” – a mi tapasztalataink mások voltak.
A Tesco részéről Szabó Anita kommunikációs munkatárs azt mondta, hogy bár minden esetben követik az élő halak árusításával kapcsolatos rendeletet, “nem tudják garantálni, hogy az áruházlánc 22 000 dolgozója egytől egyig 100 %-ban kövesse az előírásokat”. Ha azonban mulasztásról hírt kapnak, “kivizsgálják, és intézkednek”. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem javítanak a körülményeken Szabó Anita csak azt válaszolta, hogy “igyekeznek a törvényeknek megfelelően eljárni”.
A CBA szóvivője Fodor Attila azt mondta, hogy “természetesen a CBA vállalati filozófiája a törvények szigorú betartása, azonban ilyenkor karácsony táján sokkal nagyobb a vásárlói igény, hiszen ebben a két hétben annyi halat adnak el, amennyit egész évben, ezért lehet olykor nagyobb a halak mennyisége a medencékben”. Arra a kérdésre, hogy miért nem használnak ilyenkor több medencét, Fodor Attila nem reagált.
A hatóság is ugyanazt mondja – Megkerestük a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságát is a témában, mivel ők hivatottak ellenőrizni a rendelet betartatását. A hatósági ellenőrzések gyakoriságát kockázatbecsléssel határozzák meg – tudtuk meg az igazgatóságtól. Arra a kérdésünkre, hogy mit tesznek azért hogy a halak tartási körülményei javuljanak azt válaszolták, hogy az előre tervezett ellenőrzéseket egészítik ki a már hagyományosnak mondható, az ünnepek előtti nagyobb élelmiszer kínálathoz és nagyobb vásárlói forgalomhoz igazodó kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzéseket.
“Ezek a hatósági ellenőrzési akciók – a kiemelt termékeket tekintve – minden esetben igazodnak az ünnepi hagyományokhoz, nevezetesen a karácsonyt megelőzően nagyobb hangsúlyt fektetnek a szakemberek az élő hal forgalmazására is. A hatósági ellenőrzések fokozása viszont nem jelenthet folyamatos hatósági jelenlétet, felügyeletet, pedig a tapasztalatok megkívánnák. Az élő hal forgalmazásának ellenőrzése során szakembereink az élelmiszerhigiéniai szempontok mellett természetesen az állatvédelmi feltételek meglétét is ellenőrzik, ahogy az említett FVM rendelet betartását is” – írta az MGSZH.
Ugyanakkor addig, “amíg a magyar fogyasztók különösen karácsony előtt élő halat keresnek az üzletekben a kereskedők igyekezni fognak ezt az igényt kielégíteni” – bár ez, mint láttuk, jogszabály ellenes. Az MGSZH viszont úgy látja, “a hatóságnak nem lehet számottevő befolyása a fogyasztói szokások alakulására”, ebben szerintük “a média bizonyára jobb eredményt képes elérni”.
“Magyarországon történelmi hagyománya van az élő hal vásárlásnak, bár ez sokszor furcsa a külföldi áruház-tulajdonosoknak, és néha hosszas magyarázkodás után sikerül meggyőznie őket a magyar menedzsmentnek, hogy ez itt így szokás” – mondta Szabó Antia a TESCO-tól. De nem csak ebben számítunk unicumnak, hanem abban is, hogy Magyarország alkotta meg utolsóként a közép-kelet európai országok közül az állatvédelmi törvényt, amely ugyanúgy vonatkozik az étkezi célra szánt halakra is. A karácsonyi halmustránk azt mutatta, egyelőre még ezt sem sikerül betarta(t)ni. Forrás: Hírszerző.hu

Vélemény, hozzászólás?