Posted on Hozzászólás most!

Intimitásra az állatoknak is szüksége van

Ha az embereknek joguk van a privát szférához, akkor miért nem fogadjuk el azt, hogy az állatoknak is legyenek ilyen jogaik, pláne ha viselkedésük arról árulkodik, hogy nem akarják az emberi jelenlétet. Bizonyos dolgokat etikai megfontolásból nem kellene filmre venni.
A legtöbb természetfilmben ma már nemcsak az állatok hétköznapi szokásait, a zsákmányszerzést, az alvást és az utódnevelést ismerhetjük meg, hanem szinte mindig akadnak párzó állatok és épp szülő nőstények. Egy angol filmetikai szakember szerint azonban az állatoknak kell, hogy legyen privát és intim zónájuk és bizonyos dolgokat etikai megfontolásból nem kellene filmre venni.
Brett Mills azután állt meghökkentő javaslatával a nyilvánosság elé, miután megnézte a BBC 2009-ben elkészített természetfilm sorozatát. Az egyik alkotásban például látható volt egy épp szülő bálna, amely láthatóan kereste a lehetőséget, hogy az Északi-sarkkör jégtáblái alatt zavartalanul adhasson életet borjának. A Kelet Angliai Egyetem professzora élesen kritizálta a film elkészítőit, akik ahelyett, hogy magára hagyták volna az állatot, újabb és újabb technológiákat vetettek be, hogy lefilmezhessék a bálnaborjú világrajövetelét.
Mills azzal indokolja véleményét, hogyha az embereknek joguk van a privát szférához, akkor miért nem fogadjuk el azt, hogy az állatoknak is legyenek ilyen jogaik, pláne ha viselkedésük arról árulkodik, hogy nem akarják az emberi jelenlétet.
A BBC azzal védekezett, hogy manapság olyan technikai lehetőségek vannak már a filmesek kezében, amelyekkel akár a legkisebb zavarás nélkül is rögzíthetik az állatok életét. A BBC bristoli intézetének munkatársa elmondta, hogy a tudósok és a filmesek között nagyon szoros a kapcsolat a forgatásokon, hiszen egy-egy faj életmódját a szakértők ismerik a legjobban. Szerintük a természetfilmek adják a legnagyobb lehetőséget arra, hogy a tudósok megismertessék munkájukat a nagyközönséggel és természetesen így van arra is mód, hogy a világ minden részén ismerjék a bolygó élővilágát és a természet védelmének fontosságát.

Vélemény, hozzászólás?