Posted on 1 hozzászólás

Izland a bálnavadászatot nem hozhatja az EU-ba

Az Európai Parlament kedvezően fogadta szerdán Izland európai uniós csatlakozásának tervét, de hangsúlyozta, hogy addig az országnak több erőfeszítést kell még tennie, például be kell szüntetnie a bálnavadászatot.
“Az Európai Parlament kedvezően fogadja a stabil demokratikus kultúrával rendelkező új tagállam befogadását” – áll a Strasbourgban elfogadott határozatban.
Izland, amely egy éve kopogtat az unió ajtaján, sokkal közelebb jár az EU-követelmények teljesítéséhez, mint az összes többi jelölt, közöttük a balkáni országok és Törökország.
Így például Izland több mint 15 éve részese a közös piacnak, emellett a személyek szabad mozgását lehetővé tevő schengeni rendszer tagja, s már most alkalmazza a csatlakozáshoz szükséges törvények háromnegyedét, ami a többi jelölthöz képest várhatóan gyorsítja a csatlakozási folyamatot.
A 2008-as gazdasági válság által sújtott országnak ugyanakkor javítania kell “gazdasága intézményi gyengeségein”, így a “pénzügyi felügyeleti rendszer megszervezésén és működésén, valamint a bankbetétek szavatolásán” – hangsúlyozták az európai képviselők.
A parlament kéri, hogy kétoldalú megállapodás szülessen az Izland, valamint Nagy-Britannia és Hollandia közötti, a csődbe ment Icesave izlandi bank károsultjainak kárpótlása miatt folyó vitában.
Az EU tagállamai zöld utat adtak a múlt hónapban az Izlanddal folytatandó csatlakozási tárgyalások megnyitásához. Izland így azt remélheti, hogy 29. tagállamként, azaz Horvátország után az unió teljes jogú tagjává válik majd.

1 thought on “Izland a bálnavadászatot nem hozhatja az EU-ba

  1. […] és delfin vadászat és állatvádő témákban cikkek: Izland a bálnavadászatot nem hozhatja az EU-ba – Kitoloncolták Japánból az elítélt bálnavédő aktivistát – Felfüggesztett börtönt […]

Vélemény, hozzászólás?