Posted on Hozzászólás most!

James Bond lemegy kutyába, macskába

Mr. No helyett most a címbeli rusnya macska, Kopasz Kitty tör világuralomra. Ám a kutyák és macskák legjobbjai földalatti szervezetekbe tömörülnek, és James Bond módjára, a 007-es használta kütyükkel ügyködnek azon, hogy megőrizzék az „állati” békét.
Régi közhely, hogy kutyával és gyerekkel mindent el lehet adni, bár előbbinél ez csak akkor működik igazán, ha nem szólal meg – egy beszélő kutya ugyanis sok néző kedvét elveheti bármilyen mozitól. Valószínűleg így lesz ez a Kutyák és macskák – A rusnya macska bosszúja esetében is, ahol az állatoknak nemcsak hogy be nem áll a szájuk, de még mozog is – vagyis suta trükkökkel még a szereplők száját is mozgatják a készítők.
Állati titkosszolgák harca a békéért
Ha ezen valahogy mégis sikerül túltenni magunkat, akkor egy szórakoztató alkotást kapunk, melynek nyomvonalát persze nagyban meghatározza a kilenc éve készült előzményfilm. Korrekt kémparódiáról van szó. A kutyák és macskák legjobbjai földalatti szervezetbe tömörülnek, és James Bond módjára, hasonló kütyükkel ügyködnek azon, hogy megőrizzék a békét. Teszik mindezt számos filmes utalás közepette, egy-egy jelenetben nem csak a James Bond-történetekre (hanem például A bárányok hallgatnak című filmre) lehet ráismerni.
A mostani sztoriban újdonság, hogy a kutyák és macskák – bár ősidők óta ellenségek – kénytelenek szövetkezni egymással, miután a címbeli rusnya macska, Kopasz Kitty világuralomra tör. A cica ugyanis nemcsak a kutyákat, de az embereket is szeretné igájába hajtani, ami pedig a két titkosszolgálat egyikének sincs ínyére. Közösen – egy buta galambbal kiegészülve – veszik hát fel a harcot a gonosz (de így is roppant mókás) macsek ellen, és közben rájönnek, hogy a másik faj voltaképpen nem is olyan utálatos.
Kutyakomédiát játszik a klasszikus rendőrpáros
A kémfilmeket (és általában az akciófilmeket) nemcsak a történettel parodizálják a készítők, de a karakterekkel is: Butch és Diggs kettőse a klasszikus rendőrpárosokat idézi, miután itt is egy szűkszavú, kemény kutya tanít be egy nagydumás, hebrencs zöldfülűt. A hozzájuk csapódó macskával egyikük kapcsolata csipkelődős szerelmi viszonyra emlékeztet (ami csak a fajok különbözősége miatt nem teljesedik be), a galamb a dilis haver állati mása, de nagyokos főnök és tökhülye verőember (pontosabban verőmacska) is színesíti a palettát.
Komoly szerepe van a filmben a humornak is, amit többnyire a karakterek fenti jellegzetességei hoznak (különösen a galamb őrült szövegelésére lehet számítani), de emellett az egész sztorinak vicces színezetet ad, hogy Kopasz Kittynek van egy gazdája is, akinek még a világuralomra törő zsarnok is kénytelen engedelmeskedni.

Vélemény, hozzászólás?