Posted on Hozzászólás most!

Japán földrengés: az állatkerteket sem kímélte a katasztrófa

A múlt pénteki földrengés és az azt követő szökőár súlyos károkat okozott az érintett térségek állatkertjeiben és nyilvános akváriumaiban Japánban. A szakmai világszervezet ezért mozgalmat indított a nehéz helyzetbe került intézmények megsegítésére.
Súlyos károk érték Japánban a Fukusimai Akváriumot. A létesítmény alsó két szintjét teljesen elöntötte az ár, a dolgozókat a legfelső szintről kellett kimenekíteni. Mivel a gépészet teljesen tönkrement, az akvárium gazdag gyűjteménye szinte teljesen elpusztult, egyedül a tengeri emlősök, illetve a madarak maradtak életben. Ezeket az állatokat a Kamogavai Vízivilágba fogják átszállítani, ennek előkészítésén már dolgoznak a japán szakemberek – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.
Ugyancsak súlyosak a károk Szendáj városának akváriumában, amelyet teljesen elborított az özönvíz. Ott csak annyi bizonyos, hogy minden dolgozót sikerült kimenteni, ám az állatokkal kapcsolatban egyelőre nincsenek információk. Több japán állatkertben és akváriumban takarmányhiány okoz gondot, Akitában és Moriokában pedig teljesen áram nélkül maradt az állatkert. Sok helyen gondot okoz a fűtőanyaghiány is. Az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) mozgalmat indított a nehéz helyzetbe került állatkertek megsegítésére.A www.waza.org honlapon olvasható a Japán Állatkertek és Akváriumok Szövetsége elnökének angol nyelvű levele, és a honlapon keresztül adományokkal is lehet segíteni a kárt szenvedett intézményeket. Forrás: Független Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?