Posted on Hozzászólás most!

Jobb lesz a disznóknak

Egy miniszteri rendelet szerint állatjóléti felelőst kell kijelölniük a nagyobb gazdaságoknak, akik majd azt ellenőrzik, mennyire stresszesek a tyúkok és a marhák. Az állattartóknak tetszik az ötlet.
– Vizsgálni fogja a kormány az állatok stresszhelyzetét. A vidékfejlesztési minisztérium legújabb rendelete szerint két év múlva kötelező lesz majd a nagyobb állattenyésztő gazdaságok – például a marha-, disznó-, baromfi-, ló-, juh- és kecsketenyésztők – számára úgynevezett állatjóléti felelősök kijelölése. Őket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal képzi ki, és a szakemberek felelnek majd az állatok boldogságáért, valamint oktatni is fogják az állattartókat, miként kell helyesen bánni a csirkékkel, disznókkal.
– Támogatom az ötletet, mert néhány helyen tényleg brutálisan bánnak az állatokkal –mondta Mihalecz András, a Rio Alto Kft. ügyvezetője.
– Mi hatszáz marhát tartunk, most vettem még ötvenet egy olyan helyről, ahol elektromos sokkolóval hajtják a teheneket. A stressz meglátszik az állatokon, kevesebb a teje, rosszabb a szaporulat, és még a húsminőséget is rontja. A sok stresszhormon ugyanis felhalmozódik a szervezetükben, amely a vágás után is megmarad, és ezt az idegbajos húst eszik az emberek.
Hasonló véleményen van Thury Attila, a Mohácsibe Kft. ügyvezetője is, aki szerint anynyi támadás érte már a termelőket az állatvédőktől a tartás miatt, hogy örömmel fizet majd az állatjóléti felelősök munkájáért.
– A stressz fontos tényező lett az állattartásban. Kutatások is kimutatták, hogy kevesebb a stresszhormon a ketrecben tartott baromfikban, mint a szabadon lévőkben. Ha lesznek helyi szakemberek, akik ellenőrzik ezt, az jó dolog – véli Thury Attila.
Az üggyel kapcsolatban kerestük a vidékfejlesztési minisztériumot és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt is, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Vélemény, hozzászólás?