Posted on Hozzászólás most!

Kábítószer, fegyverek, védett állat

Az elmúlt két hétben 422 szabálysértésre (tavalyi év azonos időszakában 250 eset), valamint 9 bűncselekményre (tavalyi év azonos időszakában 2 eset) derítettek fényt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a röszkei Határkirendeltségen – közölte Némedi Varga Éva pénzügyőr őrnagy, kiemelt főreferens, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám-és Pénzügyőri Főigazgatóság Törvényességi, Felülellenőrzési és Igazgatási Osztálya sajtófelelőse.
A szabadságuk végeztével Nyugat-Európába visszainduló utasok számának erőteljes növekedésével ugyanis a pénzügyőrök sikeres felderítéseinek száma is a többszörösére nőtt.
A belépő utasforgalomban érkező, a másodlagos vizsgálóba félreállított személygépjárművek, utasok, csomagok vizsgálata során 1.413 karton cigaretta (tavalyi év azonos időszaka 900 karton), 70 liter különböző alkoholtermék lefoglalására került sor. Ezeket jellemzően török és szerb állampolgárok akarták az Európai Unió tagállamaiba vinni magukkal, általában személyes fogyasztásra. A lefoglalt jövedéki termékek értéke összesen megközelítette a 10 millió forintot.
A szabadságuk végeztével Nyugat-Európába visszainduló utasok számának erőteljes növekedésével ugyanis a pénzügyőrök sikeres felderítéseinek száma is a többszörösére nőtt.
A nagy forgalom ellenére fennakadt a pénzügyőrök hálóján az a norvég állampolgárságú férfi, aki a napokban jelentkezett belépésre Röszkén egy norvég rendszámú kisbusz sofőrjeként. A férfi úgy nyilatkozott, hogy bejelenteni való árut nem visz magával, azonban a tételes vámvizsgálat során ennek ellenkezője derült ki. A jármű hátsó ülése alatt házilag kialakított rejtekhelyen a pénzügyőrök 109 karton Marlboro Light márkájú, adójegy nélküli cigarettát találtak. Az 1 millió forintot meghaladó értékű dohányterméket, valamint az átalakított járművet a pénzügyőrök lefoglalták, a norvég férfi ellen csempészet bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt pedig a pénzügyi nyomozók folytatnak eljárást.
Nem járt szerencsével az a német állampolgárságú férfi sem, aki személygépjárművel a következő nap jelentkezett belépésre Röszkénél. A pénzügyőrök kockázatelemzés alapján a jármű szigorított ellenőrzése mellett döntöttek, és ez eredményhez is vezetett. A jobb első ülés alól egy törölközőbe csavarva egy 7,62 mm-es M57 fegyver üres tárral, valamint két boxer, és egy szamurájkard került elő. A pénzügyőrök a fegyvereket lefoglalták, a német férfi ellen visszaélés lőfegyverrel, és lőszerrel bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja, valamint a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt jelenleg is folyik az eljárás.
Az Európai Unió külső határszakaszán dolgozó pénzügyőrök, az elmúlt évek tapasztalatai szerint számos esetben találtak nagy mennyiségű kábítószert, engedély nélkül szállított, védett állatot, fegyvert, elrejtett jövedéki terméket a megnövekedett nyári forgalomban. Az elkövetők nyilatkozata szerint az illegális szállítmányokkal abban a reményben indultak útnak, hogy a nagy tömegben könnyebben átcsúsznak az ellenőrzésen. Forrás: Baon.hu

Vélemény, hozzászólás?