Posted on Hozzászólás most!

Karácsonyi tanácsok gazdiknak

Az ünnepi készülődés láza társállatainkra is átragad, így értelemszerűen ők is ki akarják venni a részüket a mulatságból. Az alábbiakban azt foglaltuk össze, mire célszerű figyelni, hogy mindez biztonságos legyen.
– FENYŐ A karácsonyfát mindig ki kell kötni (legalább két ponton rögzítve), hogy ne dőlhessen el. A fa díszítésekor érdemes odahívni az állatokat, hogy láthassák a díszeket, így később kevésbé lesznek kíváncsiak rájuk.
– IZZÓSOR A karácsonyfaégők vezetéke – sajnos – kitűnő játék a kutyák, cicák, nyulak, tengerimalacok számára – imádják rágni, ami (ha a transzformátor előtti kábelszakaszon teszik) áramütést okozhat, de könnyen föl is akaszthatják magukat a vezetékre.
– TŰZ Csak olyan csillagszórót tanácsos vásárolni, amelyik apró „csillagokat” szór, hamar leég. Ügyeljen arra, hogy soha ne hagyjon őrizetlenül gyertyát, mert ha biztonságos helyen áll is, az arra tévedő házi kedvenc súlyos égési sérüléseket szenvedhet olthatatlan kíváncsisága következtében.
– CSONT Kerülendők az ünnepi csemegék közül az alábbiak: a kocsonyából a disznóköröm bélelzáródást okozhat. A csülökcsont fejét szintén nem tanácsos kutyáknak és cicáknak adni, s a nehezen emészthető bőrt is csak kis mennyiségben. Kerülendők a bordacsontok (sertésoldalas), mert beékelődhetnek, befúródhatnak a szájpadlásba, illetve a fenti fogak közé. A hal – még a filézett – sem javallott az állatoknak, mert egyetlen szálka is komoly bajt okozhat. A pulyka csontja szilánkosan törik, semmiképp ne adja tehát a szőrmókoknak.
– ÉDESSÉG Ügyeljen arra, hogy a kutyák véletlenül se tudjanak csokit lopni a fáról, egyrészt mert már kis mennyiségben is mérgezést okozhat, az ebek ugyanis lényegesen lassabban bontják le az édességben található teobromint. Nagy veszély ugyanakkor az is, hogy négylábú barátaink általában csomagolással együtt fogyasztják el a nassolnivalót, ami súlyos emésztési betegségekhez vezethet.
A bejglitől s egyéb édességektől is óvni kell az állatokat, s általában ügyelni kell arra, hogy ne lopkodhassák az ételt, mert legtöbbjük nem tudja, mennyi elég, s szinte biztosan betegre eszi magát.
– AJÁNDÉK Mind nagyobb divat karácsonyra élő állatot ajándékozni (kutyát, cicát, halat, díszmadarat, kisemlőst), ezt azonban az állatvédők nem javasolják. Mint az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai szakmai anyagukban kifejtik: a felelős állattartónak tudnia kell, hogy az állattartás időbe s nem kevés pénzbe kerül. Az állat számára megfelelő életteret is biztosítani kell – mutatnak rá –, ám a tapasztalat az, hogy az ünnep utáni szürke hétköznapokban a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő állat a munka vagy a tanulás mellett sokak számára nyűggé válik, így ezektől a jószágoktól az állattartásba „belecsöppent” emberek meg akarnak majd szabadulni. Sajnos nem ritka, hogy az ajándékba kapott, ám megunt díszhalakat még élve egyszerűen a WC-be engedik. Egy fokkal szerencsésebbek általában az apró rágcsálók, teknősök, vadászgörények, pókok, mert azokat legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák és a macskák szaporítói sokkal ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok gyakorlatilag eladhatatlanok. Sok állat kerül ilyenkor az utcára, menhelyekre. Forrás: Borsonline

Vélemény, hozzászólás?