Posted on Hozzászólás most!

Karácsonyra ne vegyünk élő állatot ajándékba!

A legjobb az lenne, ha karácsonyra nem ajándékoznának kisállatot, mert a legtöbb élő meglepetés pár hét után az utcára kerül – mondta az InfoRádiónak az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. Seres Zoltán kiemelte: annak ellenére kiteszik a megunt kedvenceket, hogy azt a törvény bünteti.

Az ünnepek előtt mindenfelé élő állatok ajándékozására felhívó hirdetésekkel lehet találkozni, pedig az állatvédők szerint nem lenne szabad – gyakran meggondolatlanuk – nyulat, hörcsögöt, macskát, kutyát vagy más állatot a fa alá tenni.
A felelős gazdi tudatosan készül az állattartásra, megfelelő életteret biztosít kedvencének, és tisztában van azzal, hogy mindez rengeteg időbe és pénzbe kerül. Az olyan újdonsült tulajdonos számára azonban, aki nem tudja, milyen áldozatokkal jár az új jövevény tartása, hamar nyűggé válhat a dolog.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a felelőtlen állattartásba belecsöppent emberek rendszerint meg akarnak szabadulni az ajándékba kapott élőlényektől.
Nem ritka, hogy a megunt díszhalakat egyszerűen a vécébe engedik, számtalan apró rágcsáló, teknős, vadászgörény, pók – és megannyi más ajándékba kapható állat – pedig a legtöbbször visszakerül valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák, macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül vagy menhely fogadja be, a legtöbb gazdátlanná vált állat azonban az utcán vagy a gyepmesteri telepen végzi.
Pedig állatot kidobni, elhagyni bűncselekmény, akár börtönbüntetéssel is sújtható.
Az állatvédők ezért arra kérnek mindenkit, hogy karácsonykor se feledkezzen el a felelős állattartás fontosságáról, és inkább ne vásároljon élő állatot, hiszen nem tudhatja biztosan, hogy az érezni, szenvedni képes élőlény igazi örömöt okoz-e a megajándékozott számára.

Vélemény, hozzászólás?