Posted on Hozzászólás most!

Kényszertömés nélkül is lehet

Pozitív listát küldött a német és osztrák kereskedőknek a bécsi székhelyű Négy Mancs állatvédő szervezet azokról a magyar baromfitenyésztőkről, amelyek vállalták, hogy egyebek között hogy nem alkalmaznak kényszertömést az állatok tenyésztése során. A Négy Mancs listáján szereplő cégek hozzájárultak ahhoz is, hogy előre be nem jelentett és független ellenőrzést végezzenek náluk.
Az osztrák Négy Mancs állatvédő szervezet eddig kizárólag feketelistát hozott nyilvánosságra. Ezeket olyan magyar és lengyel cégekről készítették, amelyeknél – véleményük szerint – bizonyíthatóan állatkínzást tapasztaltak. Közleményükben azt írják, sikeres kampányaiknak köszönhetően Magyarországon jelentősen javult a helyzet, de a lengyeleknél továbbra sem együttműködőek a vállalatok az élő állatok tollfosztásának befejezése ügyében.
Sikerein felbuzdulva a Négy Mancs úgy határozott, hogy pozitív listát is szerkeszt, hogy bemutassa azokat a cégeket, amelyeknek vezetői bizonyíthatóan képesek vállalni a felelősséget és átláthatóan működnek. A pozitív listára csak olyan cégeket vesznek fel, amelyek vállalják, hogy semmiféle töméssel hizlalt, vagy élve tollfosztott állatból származó terméket nem árusítanak, és azok előállítását nem finanszírozzák.
A magyar szárnyas-feldolgozó gyárak közül a Hungerit és a Hungavid azonban továbbra is a feketelistán maradnak. Ezért a Négy Mancs határozottan eltanácsolja a külföldi kereskedőket, hogy a két magyar céggel üzleteljenek.
A bécsi székhelyű állatvédő alapítvány 2008-as, hónapokig tartó kampánya miatt a szentesi Hungerit nem kapott külföldi megrendeléseket, ezért leállította a hízottállat-vágását, és elbocsátott 200 dolgozót. Később a termelés újraindult és dolgozókat visszavették. A feketelista miatt a Baromfi Terméktanács korábban pert fontolgatott a Négy Mancs ellen, végül tavaly tavasszal, arra hivatkozva, hogy ez csaknem félmillió euróba kerülne, ráadásul az állatvédőknek gyakorlatilag nincs vagyonuk, így kártérítést sem tudnának fizetni – elálltak a pereskedéstől.

Vélemény, hozzászólás?