Posted on 1 hozzászólás

Keresztes Ildikó nagy kutyabarát

Aki ismeri Keresztes Ildikót, az tudja, hogy óriási kutyabarát. Az énekesnő számtalan menhelyet támogatott már, s segít, amikor csak tud. A Vigyél Haza Alapítvány szervezett Örökbefogadó Napot az Illatos úti Ebtelepen, ahol Ildikó már az odainduló buszon segített eligazítani a lehetséges gazdikat.
Nincs több szabad hely a kutyáknak az Illatos úton! – állt a Vigyél Haza Alapítvány közleményében. Az Illatos úti Ebtelepre évente – csupán Budapestről – több mint 3000 kutya kerül be, melyek nagyobbik hányadát saját gazdája adja le. A rendelkezésre álló, mindössze 94 férőhely azonban nem oldja meg a folyamatosan helyhiánnyal küzdő telep gondjait. Most több mint 120 kutya vár gazdára! Az Illatos úti telep Örökbefogadó Napot szervezett, aminek különlegessége, hogy sztárok is bekapcsolódnak a programba, akik a telephez jutást megkönnyítő autóbuszok “idegenvezetői” lesznek.
“Fontosnak tartom, hogy felhívjuk a figyelmet a felelős állattartásra, hogy azok, akik kiválasztanak egy kutyát, tudják, nem egy plüssállatot visznek haza karácsonyra” – hangsúlyozta Keresztes Ildikó, aki szerint a kutya olyan, mint az ember, egy társ, egy barát, aki ugyanúgy megbetegedhet, aki éhes, aki szomjas, akivel sétálni kell…
Az énekesnő egy 13 éves, Füles névre hallgató rokkantnyugdíjas tacskó gazdija, akivel két gerincbetegségen vannak már túl és most is kezelésekre járnak.
“A kutya számára legideálisabb, ha kertes háznál él, de szerintem mindenhol tartható, persze ez nem azt jelenti, hogy támogatom azokat, akik lakásban tartják a bernáthegyi vagy németjuhász méretű állatokat. Ha nekem kertes házam lenne, biztosan nem egy kutyám lenne, s lehet, hogy másfajta állatokat is befogadnék” – árulta el az énekesnő, aki arra buzdít: ne pénzért vásároljunk kedvenceket, hiszen a barátokat, a társunkat, vagy a rokonokat sem vesszük meg.
“A menhelyes kutyák nagy fazonok! Izgalmasabb velük, mert az ember nem ismeri őket, hiszen általában keverékek. Azt tapasztaltam, hogy sokkal okosabbak, szívósabbak, az enyém is éppen csak írni és olvasni nem tud” – mosolygott Keresztes Ildikó, aki szerint nem szükséges mindenkinek erőltetnie a kutyatartást, viszont, aki belenézett már egy kutya szemébe, az tudja, hogy az állat is érző lény, így az énekesnő nem hiszi, hogy van olyan ember, akit ne mozgatna meg egy ilyen pillantás.
“Akinek még nem volt ebben része, az nem tudja, hogy mekkora élményből, szeretetből maradt ki. Hihetetlenül aranyosak és sokféle gyógyítási terápiában is használják őket. Mikor depressziós voltam, sokat segített, hogy ott volt mellettem egy szőrös kis lény, akit meg lehetett simogatni, aki erőt és örömet adott… nehéz beszélni erről az élményről” – mondta a művésznő. Az RTL Klub X-Faktor című műsorának mentora szerint az is furcsa, hogy 2010-ben olyan problémákra kell felhívni a figyelmet itthon, amik külföldön nem léteznek.
“Európában sehol sem jelent problémát az állat, sőt! A kisszoknya boltoktól a szállodákig mindenhová be lehet vinni őket, az éttermek pedig itatókkal, etetőkkel várják a gazdik kedvencét is. Szinte gyorsabban talál az ember szállást velük, mint gyerekkel. Volna min változtatni itthon is, nemrég például megkeresett egy szálloda, akik nagy hangsúlyt fektetnek állatbarátságukra” – mesélte Ildikó, aki szerint a potenciális gazdiknak tudniuk kell azt is, hogy egy örök életre választanak, tisztában kell lenniük azzal, hogy minden kutyafajtának vannak jellegzetességei: így például egy mozgásigényes agarat nem lehet lakásban tartani.
Keresztes Ildikó egy örök emléket is megosztott velünk egy gyámoltalan kiskutyusról.
“Egy színházi előadásra siettünk Tóth Judit kolléganőmmel, ám mikor leparkoltunk az autóval, észrevettem, hogy egy kiskutya ül velünk szemben az úton és néz minket. Egyből arra gondoltam, hogy a gazdája valahol a közelben lehet, csak elbóklászott: körbe kérdezgettünk mindenhol, érdeklődtünk kié lehet, de senki sem tudta. Végül a darab végén mondtam Juditnak, hogy vigye haza. Azóta is ódákat zeng Goldikáról, hogy milyen fantasztikus kutya.”
Az Örökbefogadó Nap után egy hónapon keresztül a Vigyél Haza Alapítvány valamennyi szuka kutya ivartalaníttatását átvállalja, akiket magánszemély közvetlenül a telepről fogad örökbe, hiszen napjainkban nem csupán az utcára dobott, vagy elkóborolt kutyák jelentenek súlyos problémát, hanem a felelőtlenül szaporított állatok évről-évre hatványozódó száma is.
A szervezők 10 és 13 óra között minden egész órában támogatóik segítségével indítanak autóbuszt a Felvonulási térről (az Időkeréktől) és vissza. A “fedélzeten” óránként más-és más sztár az “idegenvezető”, akik az utazás során elmondják a legfontosabb tudnivalókat az Illatos útról, az örökbefogadásról és a felelős állattartásról. Az Örökbefogadó Napon a hírességek közül Keresztes Ildikó mellett ott lesz Kovács Patrícia, Novák Péter és Papp Gergő is.

1 thought on “Keresztes Ildikó nagy kutyabarát

  1. […] két rivális tévécsatorna műsorában szereplő Keresztes Ildikó és Presser Gábor megy ügyért küzdenek: hogy minél több Illatos úti kutya gazdára találjon […]

Vélemény, hozzászólás?