Posted on Hozzászólás most!

Kertben temették el Tökit, a rendőrkutyát

Váratlanul elpusztult Töki, az ország leghíresebb és legeredményesebb nyomkövető kutyája.
A kaposvári hosszú szőrű német juhász és gazdája, Skrek Roland (36) rendőr törzszászlós tizenegy éve voltak elválaszthatatlan társak. Az elmúlt évtizedekben Kántor után egy csapásra népszerű lett, miután híre ment, hogy gazdájával ők találtak rá a menekülő kisasszondi nőrabló Orsós Istvánra, akit Tökivel több mint 40 kilométeren keresztül sárban, hóban követtek, míg elfogták.
– Tökit egy olyan alomból választottam ki, akik között ő kiemelkedő tulajdonságokat mutatott, és nem tévedtem – emlékszik vissza Roland. – Makacs, igazi kőagyú kutya volt. Azzal tűnt ki a többi társa közül, hogy nagyon szeretett nyomot követni, és élvezettel dolgozott.
Soha nem adta fel, és ennek köszönhette eredményeit. Nagyon büszke vagyok, hogy vele dolgozhattam. – mondta elérzékenyülve Roland, aki családi házuk parkjában temette el a kutyát.
Több száz sikeres bevetésen vett részt, életeket mentett eltűnt emberek felkutatásával, bűnözőket juttatott rács mögé kevéske szagnyom alapján. A kaposvári szuperkutya segített például elkapni az Orsós „Rambó” néven elhíresült bűnözőt, akit huszonöt kilométeren keresztül követett erdőn-mezőn, egészen pontosan vaddisznócsapásokon, patakokon keresztül. Pedig a férfi mindent megpróbált. Összevissza járkált, hogy összezavarja a kutyát, visszatért a saját nyomába, ám Töki kitartott. S az üldözött bűnöző félórás előnye öt percre olvadt a rendőrök előtt, akik hamarosan el is kapták. Eredményeinek köszönhetően az elmúlt években Mancs, a miskolci mentőeb mellett az ország legismertebb kutyájává avanzsált. A képek és cikk forrása Blikk.hu

Vélemény, hozzászólás?