Posted on Hozzászólás most!

Keselyűket képeznek ki a rendőrök

Dögkeselyűket is használ emberi tetemek felkutatására a német rendőrség. Jó esély mutatkozik rá, hogy a módszer idehaza is követőkre talál. Az első madarat Walsrode városkában kezdték okítani. A rendőrök emberi tetemek szagához igyekeztek hozzászoktatni Sherlockot. A dögkeselyűnek az lesz a feladata, hogy a keresőkutyák számára nehezen megközelíthető helyeken keresse meg a holttesteket, az emberi maradványokat.
Hanga Zoltán állatkerti szóvivő meglepően fogadta a hírt:
– A ragadozó madarak az éleslátásuknak köszönhetik vadászsikereiket. A dögkeselyű szintén kitűnő látásáról és nem a szaglásáról híres, kivéve egy dél-amerikai fajtát.
A 100 centiméter hosszú és 180 centiméter szárnyfesztávolságú súlyos madár tartása, röptetése igen megerőltető feladat, azonban a ragadozó tartása olcsóbb, mint a rendőrkutyáé. Arról ugyanakkor nincs szó, hogy a kutyás alakulatokat megszüntetnék a jövőben, hiszen a kiképzett négylábú rendőröket nemcsak halottkeresésre használják.
– Magyarországon egykor honosak voltak a dögkeselyűk, de manapság legfeljebb egy-egy példánya téved hazánkba. Az amerikai pulykakeselyű szaglása fejlettebb a többi madárénál, talán ez a fajta versenyhelyzetbe kerülhet a keresőkutyákkal. Ráadásul intelligens, barátságos madarak – állítja Lóki György fősolymász.
A híres miskolci Spider Mentőcsoport elnöke semmilyen kivetnivalót nem lát a keselyűk képességeink hasznosításában.
– Ha azt vesszük, a kutya őse a sakál volt, amely szintén a természet része. A lényeg az, hogy minél gyorsabban érjük el a célunkat. Mi szívesen alkalmaznánk betanított keselyűket – mondta Csibi Károly.

Vélemény, hozzászólás?