Posted on Hozzászólás most!

Két pitbull harapta meg a békési fiúkat

Békésen 2011.április 25-én két kutya rontott rá a Csónakháznál futóedzést tartó tizenéves fiúkra. A támadás során mindkét fiú nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A kutyák ugyan nem pitbull terriernek vannak törzskönyvezve, mégis azok. Az esetről és a veszélyes kutyák tartásának 22-es csapdájáról kérdeztük a fiúkat és Dr. Erdész Csaba állatorvost.
Egy hét kórházi ellátásra szorultak azok a fiúk, akiket Békésen ért kutyatámadás április végén. A sebek még nem gyógyultak be. Viktornak bal karján és bal combján 30 öltés, barátjának, Marcinak mindkét combján és fenekén, illetve karjain 40 öltés található. Az esetre Marci így emlékezik: „Futottunk délután a Csónakháznál, hiszen a kajak-kenusok a jó idő beálltával itt a Körös partján tartják az alapozó edzésüket. Mi Viktorral éppen gyalogmenetben voltunk, amikor hirtelen előugrott a két kutya. Nem kezdtünk menekülve futni előlük, mert tudtuk, hogy ez felbőszítheti őket. Mégsem lassítottak, így mi is futni kezdtünk végül. Én voltam hátul, engem kaptak el és hátulról kezdtek harapni. Viktornak sikerült felmásznia egy fára és onnan kiabált a kutyákra. Amikor látta, hogy a kutyák folyamatosan támadnak, lemászott a fáról segíteni nekem. Próbáltunk védekezni, rúgni, ütni. Az állatok gazdája 10-15 perc múlva került elő, aki otthon vette észre, hogy nincsen helyén a két „házi kedvenc”. Üvöltésére a kutyák elkotródtak. Előbb nem éreztem fájdalmat, de néhány perc múlva kértem, hogy hívja a mentőket.”
A fiúk szüleit a rendőrség tájékoztatta az esetről, akik a kórházban szembesültek azzal, hogy sokkal komolyabbak a gyerekeik sérülése, mint elsőre gondolták. Műteni és varrni kellett az összes sebet, hiszen ezek között sok mély és tépett is volt. Marci anyukája szerint szerencséje volt a fiúknak, hiszen nem kerültek földre. „Rossz belegondolni, hogy mi történhetett volna, ha a fiam és Viktor nem ilyen nagy és erős. Én szeretem a kutyákat, de aki ilyen veszélyes fajtájú kutyát tart, annak felelőssége lenne a nevelés és a szabályos tartás is. Ugyan a gazdájuk meglátogatta a fiúkat és elnézést kért, de én senkinek nem kívánom, hogy átélje ezt az aggódást, amit mi érzünk.”
A kutyák jelenleg a Gyepmesteri telepen vannak, megfigyelésen. Dr. Erdész Csaba állatorvos korábban hallotta, hogy a gátőr és mezőr is jelezte, hogy gond van a kutyákkal, hiszen korábban már egy kutyát széttéptek. Az állatorvos keze azonban meg van kötve, hiszen keverék mindkét eb, így nincsenek törzskönyvezve, ezért hivatalból nincs kompetenciája ezt „felülbírálni”.
Hol itt a megoldás akkor? – Állatorvosként azt gondolom, hogy a kutya az ember barátja. Ez az első állat, amit legkorábban szelídített meg az ember. Sokan azonban az állattartásáról azt gondolják, hogy elég, ha enni-inni adnak a kedvencüknek. Nos, nevelni is kellene ezeket az ebeket. Főleg a veszélyesnek tartott fajtákat, amelyeknek tartásáról van ugyan rendelet, de a kiskaput keresik legtöbben.
Hogyan lehet ezeket a kutyákat tartani? – Jegyzői hatáskörben van a rendelet betartatása. Csakis megerősített, betonozott alapú kennelben lehetnének az ilyen kutyák. A gazdájuk felelős értük, neki kell majd a bíróságon elszámolnia, ha a feljelentés ilyen szakaszba jut.
Deákné Domonkos Julianna annak a tagiskolának vezetője, ahová a fiúk járnak kérte, hogy segítsünk gyerekeknek és szülőknek: miként védjük ki az ilyen támadást?
A kutyák zöme nem alattomos, ha tanítják őket. Alapszabály, hogy se kóbor, se idegen kutyával ne barátkozzunk. Ha ismerősé a kutya, akkor is kérdezzük meg, hogy megérinthetjük-e a kutyát. A támadó kutya mindig jelez: borzolja a szőrét, ugrásra kész testtartást vesz fel, morog, vicsorog. Sokszor elég, ha kerüljük a szemkontaktust és nyugodtan állunk.
Miért támadhattak most ezek a kutyák? – Korábban már sikeresen vadászhattak így párban. Szerintem most is ezt gyakorolták. A támadó kutyákat az „emberi hülyeség” tenyésztette ki: ezek élő fegyverek tudnak lenni. A kutyaharapás azért is veszélyes, mert az állat nyálában rengeteg baktérium van, ami mélyen a szövetek közé kerül. A fiúkat sajnálom, megszenvedtek ezekkel a sebekkel.
Hogyan lehetne ezeket a veszélyes kutyákat ellenőrizni? – Véleményem szerint a megoldás az egyedi megjelölésükben lenne, amire Mohácson van is jó példa. Ott az önkormányzat, az állatorvosok és a lakosság összefogott, hogy minden tulajdonos chipet tetessen a kutyájába. Így azok azonosíthatóak és gazdához köthetőek. Jelenleg az eb nyilvántartás az állatorvosok feladata, évente egyszer kell az oltásról jelentést leadnunk. Megjegyezném azt is, hogy egyre kevesebben oltatják be kutyáikat veszettség elleni védőoltással, pedig elmulasztása büntethető. Békésen ezt idén június 10-től kezdjük majd adni a város több helyszínén.
“A veszélyes és veszélyesnek minősített eb kizárólag a jegyző által kiadott egy évre szóló engedéllyel, jogszabályban meghatározott feltételek esetén és módon, az állategészségügyi szakhatóság által egyedi azonosítóval ellátva tartható. E megkötéseken túl a pit bull terrier vagy annak keveréke esetében még az a korlátozás is fennáll, hogy az ilyen kutyák kizárólag ivartalanítva tarthatók, s háztartásonként csak egy darab . Az eb tartása helyén az eb elzárása a házon belül vagy zárt ketrecben, illetőleg kennelben, amely megakadályozza elsősorban a gyermekek, de bármely más illetéktelen személy bejutását, és alkalmas arra, hogy meggátolja az eb kijutását, illetve felügyelet nélküli közterületre kerülését. A ketrecnek, kennelnek tetővel kell rendelkezni… Részlet a Kormány 35/1997.(II.26.) a veszélyes és veszélyesnek minősített eb tartásáról és a tartás engedélyezésének szabályaiból.”
American Pit Bull Terrier-Származási hely: Egyesült Államok
Tenyésztési cél: Kutyaviadalok
Kialakulása: 1800-as évek
Marmagasság: 46-56 cm
Testtömeg: 23-36 kg
Természet: Rámenős, rettenthetetlen
Ma a világ egyik legfélelmetesebb kutyafajtája. Tartását és tenyésztését számos országban törvény tiltja. Magyarországon csak szaporítása nem megengedett. Széles, rövid feje, jól fejlett állkapcsa, izmos nyaka és háta hatalmas erőről árulkodik. Gladiátorkutya. Kifejezetten kutyaviadalokra tenyésztették ki a staffordshire bullterrier és a bulldog keresztezésével. Napjainkban a legtöbb országban-így hazánkban is-a kutyaviadalok rendezése tilos. Hihetetlenül bátor és elszánt. A kutyaviadalokon életre-halálra harcol. Idegen kutyákkal agresszív, de néhány esetben emberre is veszélyes lehet. Forrás: Bekesmegye.hir6.hu

Vélemény, hozzászólás?