Posted on Hozzászólás most!

Ki becsüli alá a sodrott lovat?

Sodrott ló alatt értjük a hidegvérű és a melegvérű fajta mindkét viszonylatú keresztezését. Kevés olyan állatcsoport van, amelyik érdemtelenül annyi megvetésben részesült volna, mint a sodrott ló.
Mindjárt a neve is lebecsülést ébreszt. Pedig hasonló fajtakeresztezés az állattenyésztésben nem ritka dolog. Gondoljuk csak meg, hogy a sertéstenyésztésben a fehér hússertés keresztezése a pietrainnal egy haladott kutatás eredménye és a szakemberek is ajánlják.
Vagy például a magyartarka marha és a holstein-fríez keresztezésekor senki sem diszkvalifikálta sem az F1-eket, sem a R1-eket, sőt ez a konstrukció új tenyészirány lett.
Miért van akkor a lónál ez a nagy megkülönböztetés, miért nem tudott ez a kereken 100 éves gyakorlat létjogosultságot kapni? (Az az újabban lábra kapott szóhasználat, hogy a sodrott alatt bármiféle keresztezett lovat értenek, határozottan helytelen, mert erre az általános állattenyésztés szélesebb fogalmú szóhasználata – keresztezett, hibrid, basztard – a helyes meghatározás.) Tovább a teljes cikkre

Vélemény, hozzászólás?