Posted on Hozzászólás most!

Kihalás szélén a magyar hidegvérű ló

Régen igavonóként használták őket, most a kihalás fenyegeti a hidegvérű lófajtát, pedig már őshonos állatnak számít. Ahogy gépesítették a mezőgazdaságok, erre a fajtára egyre kevésbé volt szükség, számuk a becslések szerint 8-900 körül mozog. A tenyésztők azt szeretnék, ha ezek a nyugodt, de erőteljes lovak a jövőben az erdőművelésben kapnának nagyobb szerepet.
A közrádió arról számolt be, hogy ugyan őshonossá nyilvánították, mégis a kihalás fenyegeti a magyar hidegvérű lófajtát. Létszámuk mostanra ezer alá csökkent.
A Dél-Dunántúlon egyébként komoly hagyományai vannak már a hidegvérű fajtának, a mezőgazdasági munkákban a kissé kötött, nehéz talajon ezek a lovak vontatták a terhet, szolgálták ki a gazdálkodó embereket. A lótenyésztők most abban bíznak, a környezetvédelem fontossága miatt újra szerepet kap majd ez a fajta.
A hidegvérű tenyészmének nemrégiben Kaposváron vizsgáztak, a Hajnaltáj riportere is ott volt, és Baranyai Sándort, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Egyesület társadalmi elnökét kérdezte.

Vélemény, hozzászólás?