Posted on Hozzászólás most!

Kihúzott fogú kölyöktigrisek a kínai állatkertekben

A kínai hatóságok hét állatkert működési engedélyét vonták vissza és további ötvenhárom parkot, valamint cirkuszt köteleztek változtatásokra az egyre nagyobb problémát jelentő állatkínzás felszámolása céljából.
A kínai kormány által készített legutóbbi jelentés szerint az állatparkokban és állatkertekben tartott állatokat “rendszeresen bántalmazzák és kihasználják”. A kormány összesen ötszáz állatparkot vizsgált meg, mivel az utóbbi időben egyre égetőbb kérdéssé vált az állatok szerepeltetését tiltó törvény bevezetése. Kína első állatvédelmi törvénye jelenleg van készülőben.
A hatóságok szerint a különféle műsorokban résztvevő állatokat gyakran bántalmazzák, és megszegik a gondozásukra vonatkozó törvényi előírásokat is, ezáltal pedig a látogatókat is veszélynek teszik ki. A vizsgálat során a vadállatok testrészeinek illegális kereskedelmére is fényt derült – olvasható a BBC hírportálján
“A nem megfelelő intézkedések és eljárások mind a végveszélyben lévő fajok, mind pedig a látogatók biztonságát veszélyeztetik” – mondta a Hszinhua hírügynökségnek Jin Hung (Yin Hong), az Állami Erdészeti Hivatal vezetője.
“Azt hiszem elég sok kínai elborzadna, ha megtudná, hogy azoknak az édes kis tigriskölyköknek, amelyekkel néhány állatkertben fotózkodni lehet, kitépték a szemfogaikat” – idézte a China Daily című napilap Hua Ning, a pekingi Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) kampányigazgatójának szavait, aki nagy örömmel fogadta a helytelenül működő állatkertek bezárásának hírét. “A kormánynak muszáj rákényszerítenie az állatkerteket és az akváriumokat, hogy szüntessék be az olyan műsoraikat, amelyek bár szórakoztatják a közönséget, de az állatokra nézve nagyon ártalmasak” – mondta. Sok kínai állatkertben a látogatóknak lehetőségük van arra, hogy eleven kisállatokkal etessék a nagy húsevőket.
Az állatvédő aktivisták jóvoltából napvilágra került, hogy az északkelet-kínai Liaoning tartomány egy állatparkjában tizenegy végveszélyben lévő szibériai tigrist éheztettek halálra. A szintén északkeleti Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományban éhezéstől és betegségektől elpusztult tigrisek, oroszlánok és leopárdok “tömegsírját” fedezték fel.
Kína 700 állatkertjét, szafariparkját, illetve állatos cirkuszát évente 150 millióan keresik fel.

Vélemény, hozzászólás?