Posted on Hozzászólás most!

Kikelnek a fiókák az árvíz elől kimentett tojásokból

Több vadmadár tojása is kikelt a Fővárosi Állatkertben azok közül, amelyeket az árvízzel fenyegetett fészkelőhelyekről mentettek ki a Tisza-tavi madárrezervátumban, nem egészen egy hónappal ezelőtt.
Eddig öt nagy kócsag és négy vörös gém bújt ki, de további fiókák érkezése várható a napokban, hiszen a 39 tojásból 35-ben találtak életképes embriót a lámpázásokkor – mondta a Független Hírügynökségnek Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője.
Pepszines oldattal kezelt apróhallal etetik háromóránként azt a kilenc vadmadárfiókát, amelyek nemrég keltek ki a tojásból a Fővárosi Állatkertben. A fiókák ezen kívül édeskömény teát is kapnak. Természetvédelmi szakemberek összesen 39 vadmadártojást mentettek ki az áradás elől a Tisza-tavi madárrezervátumban. Eddig öt nagy kócsag és négy vörös gém kelt ki, de várhatóan lesz még több fióka is, hiszen a lámpázásokkor 35 tojásban találtak életképes embriót. A fiókák az állatkert keltető állomásán maradnak, amíg megerősödnek, ezután visszaengedik a madarakat természetes környezetükbe. A legtöbb madarat a Fővárosi Állatkertben mentik meg
A madármentéssel is foglalkozó intézmények közül a legtöbb madarat a Fővárosi Állatkertben mentik meg: évente 500-700-at. Általában valamilyen sérüléssel, gyakran szárnytöréssel, áramütéssel vagy mérgezéssel kerülnek be hozzájuk a szárnyasok. A gyógyult példányok nagy részét sikerül visszatelepíteni a vadonba. Tavaly csak vörös vércséből 28 madarat engedtek szabadon a Hortobágyi Nemzeti Park területén.

Vélemény, hozzászólás?