Posted on Hozzászólás most!

Kilövik a kóbor kutyákat mert nincs pénz gyepmesterre

Nincs mindenhol gyepmesteri szolgálat, ezért vagy kilövetik, vagy megpróbálják valamelyik állatvédő szervezethez eljuttatni a kóbor kutyákat.
Döcögős, kátyús, sáros út vezet a Zaranyi erdő mélyére. Mielőtt az ember eltévedne az erdő sűrűjében egy-egy nyíl jelzi: állatmenhely. Most éppen százhúsz jószág él itt, egy-egy ember, család hajdani kedvence.
– Nálunk nincs szaporulat, minden kutyát ivartalanítunk – mondta Szántó Ildikó a telep gazdája, miután éppen megetetett egy csapatot. – Az összes kutyát úgy szedtük össze az utcáról. Még a kölyköket is. Hol egy kartondobozban találtunk egy alom apróságot, hol a kuka környékén, két falu között.
Nyolc, tíz kutya egy-egy kennelben. Éktelen ugatásba kezdenek, amikor meglátják az etetős vödröt.
– Akad olyan kutyánk is, amelyiknek meghaltak a gazdái, nem volt, aki gondozza. Szóltak a szomszédok, elhoztuk őket. Hozzánk nem lehet megunt kutyát behozni. Ha időben szólnak, keresünk gazdát. Ezek a kutyák az emberek áldozatai. Legjobban a külföldi állatvédőkre támaszkodhatunk. Ezt a kifutót, ahol most a kölykök vannak a svájci állatvédőktől kaptuk, de még ebben a hónapban kapunk tőlük karantént is, aminek a költségét is külföldi állatvédők adták össze. Ők visznek is el gazdihoz kutyákat. És nemcsak a fajtatiszta, gyönyörű, fiatal állatokat, hanem az öreg, süket, vak kutyákat is.
A Philip állatmenhely a külföldi civil szervezeteken kívül az önkormányzattól is kap támogatást. A legnagyobb probléma azonban nem a pénz, hanem az emberhiány.
– Ide hosszabb távra senki nem akar eljönni dolgozni – mondta Szántó Ildikó. – Reggel nyolctól este 10-ig nincs megállás. Aki nem szereti szívből az állatokat, nem is tudja csinálni. Nincs jelentősége, hogy fajtatiszta egy kutya, vagy korcs. Nem kell, megunták, sok vele a munka vagy sok a költség: kidobják. Most is van két magyar vizsla, több pincsi a telepen, de volt itt törzskönyvezett leonbergink is. Ha valaki meg akar szabadulni a kutyájától, akkor annak teljesen mindegy, milyen fajta. És nem jutunk el minden kutyáért. A répáspusztai sorompónál is ott van még az a szegény németjuhász. A hét végén voltam kint, de nem volt sehol a kutya. A kukoricásban jól el tud bújni. Nagyon sokan etetik, így a nyugtatóval preparált kaját nem eszi meg. Most már válogat a jó falatok között. Ha learatják a kukoricát, talán könnyebb lesz befogni.
Szántó Ildikó panaszolta, hogy nagyon sok helyre, főként a falvakba nem érnek oda a kóbor kutyákért. A jegyzőnek lenne kötelessége az ebtartási rendelet betartását ellenőrizni. De nincs mindenhol gyepmesteri szolgálat, ezért vagy kilövetik, vagy megpróbálják valamelyik állatvédő szervezethez eljuttatni.

Vélemény, hozzászólás?