Posted on Hozzászólás most!

Kiltix

Van annál szebb dolog gazdinak és kutyának, mint együtt sétálni? Fantasztikus élmény látni négylábú barátunkat, a fűben, a bokrok között szimatolva rohangálni. De jó, ha tudjuk, hogy pontosan ezeken a helyeken bújnak meg a vérszívó kullancsok és csak egy dologra várnak, az áldozatukra. A telet követően már türelmetlenül várjuk a tavasz megérkezését. Így vannak ezzel a megbúvó, áttelelő kullancsok is. Téli álmukból ébredezve lesben állnak, hogy a hosszú éhezés után mielőbb vért szívhassanak.
Kullancsok már az egész év folyamán előfordulhatnak és nemcsak az erdőben, vízpartok közelében, hanem a városokban, parkokban, tereken, kertekben egyaránt. A mindössze 1-2 mm nagyságú kullancsok észrevétlenül kapaszkodnak a fűszálakról, bokrokról a kutyákra és kezdik meg több napig tartó vérszívásukat. Amennyiben a megkapaszkodott élősködőket egy-két napon belül sikerül eltávolítani, úgy megakadályozható a bennük lévő kórokozók beoltása. A helyüket kereső vagy a vérszívás kezdetén lévő kullancsok megtalálása azonban nem mindig sikerül. A gazdi általában csak néhány nappal később veszi észre kutyáján a kullancsot, amikor a vérszívás következtében az egyre nagyobbá válik és a szőrzetből előbukkan. A kullancsok miatti vérveszteség elenyésző, azonban egyetlen kullancs is súlyos fertőzést okozhat! A kullancsok csípésük révén rendkívül veszélyes betegségek (Babéziózis, Lyme-kór) korokozóit terjesztik. Első helyen a vérélősködő, babéziákat kell megemlíteni. Februárban a kemény kopogós téli időszakban is találkozhatunk a kullancsok által terjesztett, rettegett betegséggel, a babéziózissal.
A babéziózis -a kutyáknak súlyos tüneteket okozó, kullancsok által terjesztett, nemegyszer akár életveszélyes betegsége. Ezért biztosabb megoldás, ha a kullancsos környezetbe vitt vagy ott tartott kutyákat olyan készítménnyel kezelik, amely megakadályozza az ízeltlábúak megkapaszkodását, vagy ezeket még a kórokozók beoltása előtt elpusztítja. Rendszeres és folyamatos kullancs elleni kezeléssel tudjuk megvédeni kedvenceinket a kullancsok okozta veszélyektől! Cél a kullancsok elölése még mielőtt vért szívhatnának, azért, hogy a betegséget ne tudják az egészséges kutyába átoltani, átvinni.
A bolhák csípése nemcsak fájdalmasan idegesítő, de a bolhák az emberre, állatra egyaránt veszélyes galandférgesség hordozói is lehetnek. Az arra érzékeny kutyákon már egyetlen bolha csípése is súlyos, nehezen gyógyuló allergiás bőrgyulladást (ún. bolhaekcémát) okozhat. A bolha kolónia általában igen hatalmas. Ha csak egy-két bolhát találunk kutyánkon, az azt jelenti, hogy a bolhanemzettség százai, ezrei találhatók még meg a kutya tartási környezetében, Ne elégedjünk meg a bolhák egyszerű eltávolításával, hanem gondoskodjunk a folyamatos bolhaelleni védelemről! Ne adjunk esélyt a bolháknak és a kullancsoknak, hiszen nemcsak egy egyszerű csípés veszélyét rejtik. Felelősek vagyunk kutyánkért! Gondoljunk egészségükre és előzzük meg a bajt időben!

Vélemény, hozzászólás?