Posted on 1 hozzászólás

Kinyitott a Lepkekert

Hétvégétől fogadja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert Lepkekertje. A Pálmaház mögötti létesítményben idén minden korábbit meghaladó, Magyarországon egyedülálló gazdagságú lepkegyűjtemény kerül bemutatásra. A trópusi lepkék és pillangók mellett egy olyan hazai fajt is láthat a közönség, amelynek – most még hernyóalakú – egyedeit az elmúlt hetek kedvezőtlen időjárási viszonyai miatt kellett megmenteni egy vihar által letarolt területről.
Hétvégétől fogadja a látogatókat a Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A népszerű lepkebemutató létesítményt egész évben sokan keresik, pedig a Lepkekert szezonális állatbemutató tér, amely csak a nyári időszakban fogad látogatókat. A Pálmaház mögött található létesítmény voltaképpen egy hatalmas sátor, amelynek „ponyváját” finom szövésű háló alkotja dupla rétegben. A „hálósátor” alapterületét az idei évben tovább növelték, így a lepkék összes 260 négyzetméternyi területen, 1200 köbméternyi légterében kerülnek bemutatásra. A Lepkekertet úgy alakították ki, hogy a közönség közvetlenül a lepkék között sétálhasson.
A korábbi évekhez képest lényegesen több lepkét, félszáz trópusi faj mintegy ezer egyedét láthatja a nagyközönség. A fajok többsége Közép- és Dél-Amerika, különösen Costa Rica, illetve Délkelet-Ázsia élővilágát képviseli. Köztük bemutatásra kerül a világ legnagyobb szárnyfelületű lepkefaja, az atlaszlepke (Attacus atlas) is.
Különleges újdonság, hogy egy védett hazai lepkefaj, a nappali pávaszem (Inachis io) hernyói, amelyeket az elmúlt hetek kedvezőtlen időjárása során kerültek veszélybe, mentett állatként ugyancsak láthatóak. A hernyók, amelyek az Állatkert segítsége nélkül biztosan elpusztultak volna, a Lepkekertben fognak kikelni.
A Lepkekertben egyébként nemcsak kifejlett lepkéket, hanem hernyókat és bábokat is láthat a közönség. A lepkeszaporítóban bebábozódott, vagy a trópusi tenyészállomásokról báb formájában érkezett állatok egy úgynevezett bábszekrénybe kerülnek, ahol mindaddig függenek, amíg a lepkék ki nem kelnek belőlük. Így a kifejlett lepkék kikelése is a közönség szeme láttára történik. A bábból kibújt lepkék a szerkényben pumpálják fel szárnyaikat, amikor pedig repülni kezdenek, a gondozók kinyitják a bábszekrény ajtaját, hogy a frissen kikelt lepke csatlakozhasson a Lepkekertben repdeső társaihoz. A bábok azonosítását – idén először – bábhatározó segíti.
A Lepkekert minden nap 10 órakor nyit, és az Állatkert zárása előtt egy órával zárja be kapuit. Rossz időjárás, hideg, esős idő esetén viszont előfordulhat, hogy a látogató a Lepkekertet zárva találja. Ilyenkor ugyanis a lepkék nem repülnek, és így fennállna a veszélye annak, hogy a látogatók esetleg rájuk lépnek – írja hírlevelében Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője.

1 thought on “Kinyitott a Lepkekert

  1. […] a parkban maradó dolgozók túlóra keretében vállalják az érdeklődők vezetését.” A lepkeház is nyitva: Hétvégétől fogadja a látogatókat a Lepkekert a Fővárosi Állat- és […]

Vélemény, hozzászólás?