Posted on Hozzászólás most!

Kínzással is felér az állatplasztika

Egyre divatosabb a kutyák és a macskák plasztikai műtétje. Az ilyen operációk gyakran felérnek egy kínzással, ma már gyakorlat a hangszálak kioperálása vagy a fogak lecsiszolása.
– Hozzánk került már olyan kutya, amelyiknek lecsiszolták a fogait. A volt gazdája azzal magyarázta ebe fogtalanítását, hogy a kis kópé rendszeresen rágta a bútorokat – magyarázta Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora. Pedig az állatvédelmi törvény egyértelműen tilt minden indokolatlan sebészeti beavatkozást, például a farkak levágását, vagy a fülek csonkítását. Dr. Hargitay András állatorvos is tapasztalt állatkínzással felérő eseteket.
– Sajnos kezeltem olyan beavatkozáson átesett kutyát, amelyiknek tőből levágták a karmait, hogy feszesebben járjon, vagy kivágták a hangszálait, hogy ugatásával ne zavarjon senkit, bár teljesen ilyenkor sem megy el a hangja, csak torz hörgéssé válik. A már említett állatvédelmi törvény szerint tilos a szépészeti farok- vagy fülvágás. Azért, hogy érvényt szerezzenek a jogszabálynak, a versenyekről való kizárással fenyegették meg azokat a dobermanokat, boxereket, vagy vizslákat, amelyeket a törvény életbelépése után csonkítottak.
– A fenyegetés csupán írott malaszt maradt, mert bizonyos lobbiérdekek miatt ma is fellépnek fül- és farokvágott kutyák a kutyakiállításokon – állítja Hargitay doktor.
A Bors munkatársa tíz vidéki és fővárosi állatklinikát hívott fel, amelyek közül mindegyik vállalta a nem létező dobermanunk esztétikai fül- és farokoperációját. Általában egy-egy konkrét orvos foglalkozik a tiltott műtétetekkel, és arra kértek bennünket, hogy jelenjünk meg személyesen, hiszen némi diszkréciót igényel az eljárás.
Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke úgy értelmezi a törvényt, hogy az engedélyezi a farok és a fülek lemetszését.
– A fajtajelleg fenntartása miatt ez engedélyezett, például olyan kutyusoknál, mint a boxer, a spániel, vagy a doberman.
Hargitay doktor nem így látja.
– A fajtajelleg azt jelenti, amit a kutya örökíteni képes. A csonkításokat pedig képtelenség továbbadni – állítja a neves állatgyógyász.

Vélemény, hozzászólás?