Posted on Hozzászólás most!

Kipányvázva mint egy állat

Egy 18 éves fiú ketrecbe zárt állatként tengeti napjait egy pszichiátriai intézetben.
A 18 éves Brandon a lovakéhoz hasonló hámot visel, amit egy rövid szíj köt a puszta falhoz erősített acéltartóhoz. A fiú életkörülményeit a hollandiai Elmeloban található intézetben egy ismeretlen osztotta meg a külvilággal. A képek megjelenésére a felbolydult holland média és közvélemény belemerült a vitába, hogyan is kell kezelni az erőszakos pszichiátriai eseteket.
Honnan kezdődik az ember? Az anya szerint ketrecbe zárt állatként bánnak a fiával, aki három éve él “kipányvázva”. Brandon egyébként alapvető tanulási problémákkal küzd, és öt éves kora óta lakója az intézetnek. Hétvégére ugyan hazaengedik, de az intézet személyzete egyre jobban tart az idősödő beteg hangulatváltozásaitól, a pórázon tartásról pedig bírói engedély van. Szakemberek szerint Brandon esete nem egyedi, országszerte kb. 40 esetet tartanak hasonló körülmények között.
A 18 éves srác esete azonban azonnali vitát váltott a holland parlamentben. Az egészségügyi miniszter helyettese a képeket ugyan valóban szívet szaggatónak találta, de megvédte a gyakorlatot, hiszen olykor csak így óvhatják meg maguktól az egyes pácienseket. Egyben felülvizsgálatot ígért, hogy vajon szóba jöhet-e más megoldás is.

Vélemény, hozzászólás?