Posted on Hozzászólás most!

Kísérleti majmokat „szabadítottak fel”

Több mint 30 évig éltek elzárva a külvilágtól. Laboratóriumban élt csimpánzokat engedtek ki a szabadba Ausztriában. A műveletet hosszú évek munkája előzte meg. A majmok többsége ugyanis évtizedek óta nem látta a napfényt.
Még kiskorukban szakították el anyjuktól a csimpánzokat. Egy ausztriai laboratóriumba vitték őket, ahol mindenféle kísérleteket végeztek rajtuk. Egyebek mellett HIV és hepatitisz vírussal fertőzték meg őket. Ám a cég 1997-ben megszűnt, és majmok feleslegessé váltak. Ezután egy farmra kerültek, de akkor még nem lehetett kiengedni őket, mert még egy fűcsomó látványa is felzaklatta őket. Egy Salzburg melletti menhelyen készítették fel őket és a 38 állatnak most jött el a szabadság pillanata. Távirányítással nyitották ki a 2500 négyzetméteres kifutó fémkapuját.
A majmok eleinte zavarban voltak, amikor beáramlott a fény. Percekig nem is mentek oda. Aztán kikukucskáltak, majd megálltak az ajtóban, de kilépni még egy darabig nem mertek. Két majom még meg is ölelte egymást. Egy ideig az ajtónál járkáltak, de aztán szép lassan felbátorodtak, és elkezdték birtokba venni a területet. Sziklára, fákra másztak, a kis tó vizét szagolgatták, játszottak. 30 év után voltak először a szabad levegőn.
A kísérleti állatok száma világszerte 100 millió körül van, és évente mintegy 25 millió kísérletet végeznek el rajtuk. Forrás: RTL

Vélemény, hozzászólás?