Posted on 1 hozzászólás

Kitoloncolták Japánból az elítélt bálnavédő aktivistát

Repülőgépre tették, és hazaküldték pénteken, Japánból Peter Bethune-t, az új-zélandi állatvédőt a két nappal korábbi ítéletnek megfelelően. A 45 éves férfit szerdán két év börtönre ítélte egy tokiói bíróság, mert a vád szerint megtámadott egy japán halászhajót és megsebesített egy japán tengerészt”. Az aktivista büntetését öt évre felfüggesztette a bíróság, amely elrendelte a kitoloncolását.
Bethune a Sea Shepherd Conversation Society nevű állatvédő szervezet tagjaként februárban felmászott egy japán bálnavadászhajó fedélzetére, ahol elfogták. Peter Bethune azért mászott fel a hajóra, hogy “letartóztassa” a japán kapitányt “gyilkossági kísérlet” miatt.
A korábbi évekhez hasonlóan a természetvédők januárban is meg akarták akadályozni a bálnák leölését, és több “tengeri ütközetet” vívtak a vadászokkal. Az egyik akcióban kettétört, majd hat emberrel a fedélzetén elsüllyedt az állatvédők Ady Gil nevű csúcstechnikás hajója, miután összeütközött az egyik japán hajóval, amelynek mozgását akadályozni próbálta.
Bethune egy hónappal később egy jet ski-vel közelítette meg a bálnavadászok járművét, hogy “letartóztassa” annak kapitányát. Ám végül őt fogták el.
A május végén kezdődött perben az ügyészség azzal vádolta meg a férfit, hogy egy vajsavból készített bűzbombával megsebesítette a bálnavadász hajó legénységének egy tagját. Az új-zélandi aktivista elismerte, hogy bevetette a savas anyagot, de tagadta a testi sértést. A birtokháborítás, a fegyverviselés, az anyagi kár okozása, illetve a hajó akadályozása vádpontokban bűnösnek vallotta magát.

1 thought on “Kitoloncolták Japánból az elítélt bálnavédő aktivistát

  1. […] Az iskolák olcsón jutnak hozzá, így egyre gyakoribb a cetek húsa a menzákon. Az állatvédők tiltakoznak, az állam szerint korrektül járnak el. A japán bálnavadászat a hatvanas évek első felében […]

Vélemény, hozzászólás?