Posted on Hozzászólás most!

Klón-, és nanoélelmiszer

Kijelentette az Európai Parlament (EP): nem akar látni a területén működő üzletekben klónozott állatoktól/állatokból vagy azok természetesen született utódaiból származó/készített élelmiszert.
Ugyanakkor az EU-parlamenterek megszavaztak egy moratóriumot, amely igen szigorúan szabályozza nanoösszetevőket tartalmazó élelmiszerek felhasználását, valamint ezeknek a részletes és világos címkézését.
A döntés alapvető fontosságú az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi kapcsolatainak jövőjét tekintve – az utóbbi ugyanis sokkalta nyitottabb az említett kérdésekben, és engedélyezné a klónozott állati eredetű élelmiszerek készítését és forgalmazását. Korábban már voltak jelentős viták a két nagy élelmiszerpiac képviselői között – akkoriban a genetikailag módosított organizmusoknak, illetve a növekedési hormonokkal befolyásolt szarvasmarha húsának az emberi fogyasztásra való engedélyezésének kérdésében nem tudtak zöld ágra vergődni a felek.
Némileg ellentmond az EP döntésének, hogy egy korábbi vizsgálat, melyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság végzett az Európai Bizottság felkérésére még 2008-ban, azt állapította meg, hogy a klónozott vagy hagyományos módon tenyésztett állatokból származó tej és hús egyaránt biztonságos.
Mi a nanoélelmiszer? Nanorészecskéknek az 1-100 nanométeres (a nanométer a milliméter egymilliomod része) részecskéket nevezzük. Számos élelmiszer természetes nanoszerkezetét meg lehet változtatni, hogy javítsanak a tulajdonságain.

Vélemény, hozzászólás?