Posted on Hozzászólás most!

Kódex születik a libatömésről és a tollszedésről

Képzést és fényképes igazolványt kaphatnak az ágazatban dolgozók. Kódexet állít össze napokon belül a Baromfi Termék Tanács (BTT) a tradicionális hazai víziszárnyas-tartás tömési és tollszedési előírásairól. A dokumentum a szervezet tavaly megjelent állatjóléti útmutatóján alapul, amelyet az ágazat szereplői a gyakorlatban eddig is betartottak.
A kódex létrehozását az indokolja, hogy a hazai baromfiágazat megfelelő hivatalos szakmai érvekkel válaszolhasson a szélsőséges állatvédő mozgalmak lejárató támadásaira. A közeljövőben a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egyetértésével szaktanfolyam indul az ágazati dolgozók – a libatömők és a tollszedést végzők – képzésére és regisztrálására, akik – hatósági kontroll mellett – fényképes igazolványt is kaphatnak. A nemrég megalakult Toll Világszövetségben tíz ország egységesen kampányol a libatoll felhasználásáról és pozitív tulajdonságairól. Hazai vélemények szerint az unióban felül kellene vizsgálni az állatvédő szervezetek tevékenységét, és meg kellene vonni a működési támogatásokat azoktól, amelyek az alapvető gazdasági, etikai és szakmai elvárásoknak sem felelnek meg.
A baromfiágazati kódex azokat a szakmai állatjóléti előírásokat rögzíti majd, amelyeket a baromfipiaci szereplők betartanak a hízottmáj-előállításban és a tollszedésben – tudta meg az agromonitor.hu. A dokumentumhoz a piaci szereplők önkéntesen csatlakozhatnak, de ez esetben vállalniuk kell a meghatározott állatjóléti követelményeket. A kódex a BTT tavaly megjelent állatjóléti útmutatóján alapul, amelyet a vállalkozások a gyakorlatban eddig is alkalmaztak. A hivatalos dokumentum azonban – amelyet várhatóan a VM is elismer – alapot nyújthat ahhoz, hogy a baromfiszektor megfelelő szakmai érvekkel válaszolhasson a szélsőséges állatvédelmi mozgalmak rendszeres lejárató támadásaira – derült ki a közelmúltbeli minisztériumi egyeztetéseken.
Mint ismert, az elmúlt években elsősorban a Négy Mancs (NM) nevű osztrák szervezet folytatott kampányt a hazai töméses és tollszedéses libatermelés ellen, amely viszont több százéves magyar tradíciónak számít. Az NM a baromfipiac vezető cégének számító szentesi Hungerit Zrt.-t ma is „feketelistán” szerepelteti, és emiatt a vállalat termékeit számos nyugat-európai élelmiszerlánc továbbra sem hajlandó forgalmazni. Marcus Müller, a szervezet vezetője áprilisi brüsszeli meghallgatásán szintén a magyar víziszárnyas-tartási mód ellen kampányolt, és a hírek szerint a szélsőséges szervezet a közeljövőben újabb nyilvános akciót tervez.
A hazai baromfipiaci szereplők szerint az ágazatban dolgozók eddig is teljesítették az állatvédelmi követelményeket, de tevékenységük ezután hivatalos formát ölthet. A BTT a vidékfejlesztési tárca egyetértésével szaktanfolyamot indít, amelynek révén a vállalkozások egyébként is gyakorlott munkavállalói – elsősorban a libatömők és a tollszedést végzők – hivatalos képzésen vehetnek részt. A tanfolyamok befejezése után pedig – BTT regisztráció mellett – fényképes igazolványokat kaphatnak.
A közelmúltban a libatoll népszerűsítésére Németországban több középvállalkozás Toll Világszövetséget hozott létre, amelynek nyomán tíz érdekelt állam kíván egységesen kampányolni a toll és a pehely felhasználása és előnyös tulajdonságai mellett. Ugyanakkor felvetődik, hogy további eszközöket is fel kellene használni a sokak szerint „gazdasági terrorizmust” képviselő állatvédő szervezetek megnyilvánulásai ellen. Korábban felmerült, hogy Magyarország nyújtson be keresetet az Európai Bírósághoz és kezdeményezzen uniós szintű versenyhivatali eljárást az ügyben. További fellépésként pedig többen szorgalmazzák, hogy kezdődjön uniós szintű átvilágítás a civil állatvédők tevékenységeiről.
Az áttekintés során meg kellene határozni azon szervezetek konkrét neveit és elérhetőségeit, amelyek tényleges állatvédelemmel foglalkoznak, munkatársaiknak megvan a szükséges szakmai képesítésük, elfogadják az ide vonatkozó uniós jogszabályokat, anyagi felelősséget vállalnak kijelentéseikért, átlátható pénzügyi elszámolást vezetnek és munkájuk miatt nem kaptak bírósági elmarasztalásokat. Azoktól a szervezetektől pedig, amelyek az alapvető feltételeket sem teljesítik, a támogatásokat meg kellene vonni és meg kellene szüntetni működésüket is. Az NM vélhetőleg egyik kikötésnek sem tudna eleget tenni – fogalmaztak hazai baromfiágazati szakértők.
Forrás: Agrármonitor

Vélemény, hozzászólás?