Posted on Hozzászólás most!

Korábban is gyilkolt az idomárját megölő kardszárnyú delfin

Továbbra is a floridai SeaWorld akváriumpark lakója maradhat az a kardszárnyú delfin, amely saját produkciója közben ölte meg idomárját, Dawn Brancheau-t. A SeaWorld hivatalos honlapján megjelent nyiltakozat szerint, az intézmény még nem döntött arról, hogy a delfin felléphet-e közönség előtt a jövőben. Chuck Tomkins a park vezető idomárja úgy véli, “még korai lenne eldönteni, hogy mi legyen az orka sorsa”. Az áldozat nővére szerint Brancheau “úgy szerette a kardszárnyú delfineket, mintha a gyermekei lettek volna”, ezért biztosan nem akarná, hogy elaltassák Tillikumot. Abban azonban minden érintetett fél egyet ért, hogy minél hamarabb változatni kell az orkák tartására vonatkozó szabályokon és a kiképzés módszerein.
A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) állatvédő egyesület szóvivője állítja, hogy nem meglepő, ami a floridai akváriumparkban történt, mivel az orkák vadon élő állatok, akiknek egy medencénél jóval nagyobb élettérre van szükségük. Ha ez nincs biztosítva számukra, frusztrálttá válnak a fogság miatt és esetenként megpróbálnak kitörni a kedvezőtlen helyzetből. Az állatokkal való etikus bánásmódért harcoló csoport, már régóta próbálja meggyőzni a SeaWorld vezetőségét, hogy állítsák le a delfinek közönség előtti szerepeltetését és engedjék őket szabadon. Erre a lépésre nem csak az állatok, de a látogatók megóvása érdekében is szükség lenne, az orkák ugyanis veszélyesebbek, mint azt sokan gondolnák. A PETA véleményéhez hasonló álláspontot fogalmazott meg Bill Hurley, a Georgia Aquarium vezetője is. “Ha valaki túl közel merészkedik a medence pereméhez, a kardszárnyú delfin könnyen kedvet kaphat az ismerkedéshez és ilyenkor előfordulhat, hogy elragadja az illetőt.”
Tillikumnak nem Brauncheau volt az első áldozata. Először 1991-ben, a Sealand of the Pacific nevű akváriumparkban, két társával együtt okozta idomárja halálát, aki belecsúszott a három orka otthonául szolgáló medencébe. Majd, 1999-ben Orlandóban, egy harapásnyomokkal tarkított férfi holtestét találták meg a delfin mellett.
A szemtanúk és a hatóságok véleménye megoszlik a haláleset körülményeit illetően, ahogyan a civilek és az idomárok vezetője is másként értékeli a tragédiát. Dawn Brauncheau orka show-jának szerdai közönsége szerint az idomár éppen a produkcióról tartott előadást Tillikum medencéjének szélén, amikor az állat hirtelen kiemelkedett a vízből és a mélybe rántotta a nőt. A rendőrségi szóvivő, ezzel szemben, az elsődleges vizsgálatok után úgy nyilatkozott, hogy Brauncheau valószínűleg megcsúszott a medence szélén és azért esett bele a kardszárnyú delfin mellé, a vízbe.

Vélemény, hozzászólás?