Posted on Hozzászólás most!

Korszerű állatvédelem

Százezres nagyságrendű a kóbor, a gazdátlan állatok létszáma! A korszerű állatvédelem egyik mottója a MEGELŐZÉS, az IVARTALANÍTÁS. Egyetlen kutya ivartalanítása azt eredményezi, hogy attól a kutyától soha többet nem születik a világra évente akár kétszer is 6-12 kölyök, újabb és újabb potenciális árvakutya.
A Lelenc Kutyamentő Egyesület www.lelenc.hu és a TordasZoo Alapítvány www.tordaszoo.hu hosszú évek óta menti a főváros ebrendészeti telepére, az Illatos útra bekerült és altatás veszélyben levő kutyákat. Az Illatos út nem menhely! A leggyakoribb, hogy a vemhes, az idős, a beteg, a sérült kutyák kerülnek a gondozásunkba, akik jó ideig tartó gyógykezelés, rehabilitáció után készek csak arra, hogy gazdához kerüljenek.
Nem tudunk minden kutyát megmenteni, ha kihozzuk, akiket épp tudunk, helyükbe lép másik öt, tíz, ötven, száz – úgy érezzük, sosincs vége, nincs olyan napja az évnek, amikor ne teremne segítségre váró, sérült, elhagyott, kidobott, altatásra ítélt kutya. Mindez – túl azon, hogy a kutyatartási kultúra színvonala pocsék – azért van így, mert év mint év tízezrével születnek újabb kutyák Az, hogy megmentjük azt, akit lehet, része az életünknek, de nem feledkezhetünk meg a jövőről sem: a korszerű állatvédelem egyik mottója a MEGELŐZÉS. Ennek egyik formája az IVARTALANÍTÁS.
Egy kutya ivartalanítása azt eredményezi, hogy attól a kutyától soha többet nem születik a világra évente akár kétszer is 6-12 kölyök, újabb és újabb potenciális árvakutya 2011-re azt tűztük ki további célul, hogy minden lehetséges forrást, eszközt, időt, önkéntes segítséget az Illatos úti kutyák minél nagyobb számban történő ivartalanítására fordítsuk.
A cél az volna, hogy legalább 500 ebet ivartalanítsunk, amelynek összköltsége ugyan több millió forint, ám eredménye felbecsülhetetlen: legalább 3000 – de inkább 6000 – potenciális gazdátlan kölyök nem is születik a világra. 2011. január 30-án első lépéseként 16 Illatos úti kutyát operáltunk… Azért, hogy a kutyáknak ne okozzunk stresszt, önkénteseink saját gépkocsijukban, simogatva, nyugtatva szállították a TordasZoo Alapítvány kórházába az ebeket. Az ebeket felkészült orvosok várták, a műtéti előkészítésnél, az ébredésnél az önkéntesek biztosították nyugalmukat. A műtéti altatások modern altatószerekkel történtek, amelyek hatását gyógyszeresen lehetett felfüggeszteni, így minden kutyát éberen, stabil állapotban engedhetett el az orvos csapat. Megvártuk, míg minden kutya teljesen felébred, meggyőződtünk arról, hogy nincs hányingere, fájdalma – a műtét során minden kutyus kapott hosszú hatású gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító injekciót is –, majd az Illatos útra vittük vissza őket. Bízunk abban, hogy ivartalanításuk után a jó gazdát találási esélyeik is nőttek – az pedig bizonyos, hogy ezek a kutyák nem szaporodnak és nem növelik a a potenciális gazdátlan ebek létszámát. Mindent el szeretnénk követni annak érdekében, hogy minél több, az Illatos útra bekerült kutyát ivartalanítsunk. Lelenc Kutyamentő Egyesület

Vélemény, hozzászólás?