Posted on 3 hozzászólás

Közel kétmillió ember követeli a véres japán delfinvadászat betiltását

Százötvenöt országból 1,7 millió ember írta alá azt a petíciót, amely a Taidzsi nevű japán falu hagyományos delfinvadászatának betiltását követeli!
3500 lelkes halászfalu a The Cove (Az öböl) című, idén Oscar-díjjal kitüntetett amerikai dokumentumfilm révén vált világszerte ismertté; a film arról szól, hogyan ejtenek el minden évben mintegy 2 ezer delfint a falusiak.
Az éves delfinvadászatot állatvédők különösen brutálisnak tartják: a hagyományos eseményen a tengeri emlősöket a partra hajtják, és ott lemészárolják. Az öböl című filmben maroknyi taidzsii halász egy kis öbölbe hajt delfineket, majd lassan végez velük. Addig szurkálják az állatokat, amíg a víz teljesen vörös nem lesz a kiömlő vértől. Más japán falvakban az a szokás, hogy a nyílt tengeren végeznek a delfinekkel.
A petíciót a film amerikai sztárja, Ric O’Barry nyújtotta át a tokiói amerikai nagykövetségen csütörtökön. A 70 éves O’Barry, aki az 1960-as években a Flipper című TV-showban szereplő delfinek idomárjaként dolgozott, már négy évtizede a delfinek védelméért küzd: nemcsak vadászatukat tiltaná be, de fogságban való tartásukat is ellenzi. Tokióban több tucatnyi szimpatizáns követte, amikor rendőrök gyűrűjében átadta a követelést egy tisztviselőnek a nagykövetség kapujában.
A petíciót az eredeti tervek szerint a japán halászati hivatalnak adták volna át, ezt azonban O’Barry ejtette, miután egy kegyetlenségéről hírhedt szélsőjobboldali japán csoport megfenyegette. Nacionalista csoportok szerint a delfinvadászatot bírálók tulajdonképpen a japán kultúrát becsmérlik. Taidzsi is azzal érvel, hogy a delfinvadászat a hagyományuk része, ezenkívül megélhetést is biztosít a falusiaknak. Az éves vadászat után a delfinek többségét elfogyasztják, csak a legszebb példányokat adják el állatkerteknek. A tengeri emlős húsát ugyanakkor még Taidzsiban sem fogyasztják rendszeresen, a legtöbb japán pedig még soha nem evett delfinhúst.
A japán kormány évente mintegy 20 ezer delfin elejtését engedélyezi. A hivatalos érvelés szerint a delfin- és bálnavadászat természetében nem különbözik a vágóhídra szánt sertés- és szarvasmarha-tenyésztéstől. Az idei vadászat szerdán kezdődött meg. Az első hajók üresen tértek vissza a tengerről.
Az öböl című filmet Japánban csak júniusban kezdte el vetíteni néhány mozi. Korábban több helyen is le kellett venni a műsorról, miután dühös telefonhívások árasztották el a mozikat, szélsőjobboldali csoportok pedig fenyegetéseket tettek közzé. Szintén a nacionalista fenyegetések miatt kellett lemondania O’Barrynek taidzsii látogatását. Az amerikai állatvédő a faluban tiltakozó akciót akart szervezni, és a polgármesterrel is tárgyalt volna.

3 thoughts on “Közel kétmillió ember követeli a véres japán delfinvadászat betiltását

  1. […] miatt. A delfinek tömeges lemészárlásáról egyébként egy dokumentumfilmet is készítettek The Cove címmel, amelyet idén Oscar-díjjal jutalmaztak. Cikkajánló:Magunkról (1.000)Nyakörves kutyákat […]

  2. […] kellett halasztani fenyegetések miatt. A japánok brutálisan gyilkolják a delfineket, pedig már kétmillió ember követeli a beszüntetését. A teljes film itt nézhető meg. Cikkajánló:Bűzlő elhullott […]

  3. […] kellett halasztani fenyegetések miatt. A japánok brutálisan gyilkolják a delfineket, pedig már kétmillió ember követeli a beszüntetését. Továbbiak a filmről. Cikkajánló:A gyilkos delfin csak játszott […]

Vélemény, hozzászólás?