Posted on Hozzászólás most!

Különösen viselkednek a delfinek

Egyre több delfin „fut” saját örömére a vízen az ausztráliai Adelaide-nél – erre Mike Bossley delfinkutató lett figyelmes. Ez az első alkalom, hogy ilyen „kulturális viselkedést” figyeltek meg anélkül, hogy az állatok utána jutalomban részesültek volna – mondta Bossley a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

A kutató több mint húsz éve végez megfigyeléseket palackorrú delfineken az Adelaide város melletti Port River torkolatánál. Az egész a Billie nevű delfinnősténnyel kezdődött. Az állat 1988-ban hároméves árvaként három hétig egy delfináriumban nevelkedett, hogy megerősödjön. Ezt követően mintegy harminc fajtársával a Port River torkolatánál éldegélt. Miután 1995-ben ivarérett lett, elkezdett néha farokúszóin futni: a mutatványt valószínűleg még a delfináriumban leste el.
Tíz évvel később egy társa, Wave is átvette a szokatlan viselkedést. És bár Billie egy éve elpusztult, pár hete Bossley újabb nősténynél és három hímnél is megfigyelte a vízen futás tudományát. A delfinkutató semmi más okot nem talált a viselkedésre, mint hogy a delfinek élvezik tudásukat. Ugyanis nem egy bizonyos helyen, nem vadászat közben, és gyakran egyedül „futkorásznak”.
A kulturális viselkedésre – amely generációról generációra továbbadódik – akad példa az állatvilágban. Például afrikai csimpánzcsoportoknál, amelyek tagjai sajátos módszert fejlesztettek ki a termeszvadászatra. A Port River-i delfinek esetében azonban nincs különösebb oka az „öröklődő” viselkedésnek, az inkább a művészetre hajaz – fogalmazott Bossley.

Vélemény, hozzászólás?