Posted on Hozzászólás most!

Kutatja a muzsika gyógyító erejét

Kutatja a muzsika gyógyító erejét, relaxációs terapeuta, többkötetes író, külföldi egyetemek előadója. Dr. Kollár János agrármérnökként az állatok viselkedését vizsgálta, zenei doktorátusát Németországban szerezte. Hat éve bátorságpróbaként megtette az El Camino zarándokutat a spanyolországi Santiago de Compostelába.
– Egy kis francia faluból indulva a helyiek azzal bocsátottak utamra, hogy az első nap 40 kilométert kell mennem a Pireneusok meredek ösvényein át. Hamar megtapasztaltam, hogy a zarándokúton bármikor bárkihez lehet csatlakozni, segítséget kérni. A kiépített zarándokszállások és a tájékoztató jelzések is bátorítottak. Az erőpróba, a kíváncsiság, a csodavárás, a hit vezetett. Meg kell tanulnunk, hogy ahol épp vagyunk, ott érezzük a legjobban magunkat, s elfogadjuk a helyzetet, amit választottunk. Csöppet sem biztos, hogy ott az otthonunk. Az egyetemen a tanítványaimnak azt magyarázom, a terápiákon a magukba süppedtek figyelmét arra irányítom: ha valahol megreked az életünk, megújító kihívásokra kell találnunk – mondja Dr. Kollár János szakpszichológus, aki élete legnagyobb “kalandjáról” könyvet írt “Megy a csiga hazafelé” címmel.
A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának 47 éves adjunktusa zeneterápiát is tanított.
– A hallgatóim azt mondták: folytassuk együtt. Bekéredzkedtünk a Debreceni Gyermekklinika onkológiai osztályára. Most, karácsonykor hangszereken játszó óvónő kolléganőmmel és egy zenész egyetemista lánnyal megyünk. Amatőr muzsikusok vagyunk, de hisszük, hogy a szeretetünk és az elszántságunk csodákra képes. Az évek során megtanultuk, hogy a nővérekkel és az aggódó szülőkkel is rá kell találnunk a közös hangra, hiszen ha eljöttünk a klinikáról, az ő felemelő felelősségük a kicsik lelkének dédelgetése. S ehhez, mint afféle kórházi folyosókon megjárt igazi zarándokúthoz, bátorság, akarat, hit és kitartás szükséges.

Vélemény, hozzászólás?