Posted on Hozzászólás most!

Kutyagyárra bukkantak Helvécián

Összesen 400 kutyát találtak azon az illegálisan működő kutyaszaporító telepen, amelyet szerdán számoltak fel a helyi állatvédők és a rendőrök.

Illegálisan működő kutyaszaporító tanyára bukkantak szerdán egy helvéciai magánház mögött a Menhely az Állatokért Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai által közösen tartott állatvédelmi akció során. Mintegy 400 kutya élt embertelen körülmények között, némelyiküket nyúlketrecben tartotta a gazdája, akit a rendőrség azonnal előállított és őrizetbe vett. A helyszínelés jelenleg is folyik, a beteg és azonnali orvosi ellátást igénylő kutyákat a hatósági állatorvos felügyeletével és együttműködésével látják el, majd az állatokat a Menhely az Állatokért Alapítvány telephelyén karanténban helyezik el. Videó itt
Zsúfoltan voltak elhelyezve az állatok, 2-3 négyzetméterre jutott 14-16 eb. (Előírás szerint egy kutyának 10 négyzetméter a helyigénye). Minden kennel és nyúlketrec „úszott” az ürülékben, az állatok egy része pedig legyengülve, megfázva, szőrbetegen, kiszáradva ugatta az idegeneket.
– Kedvtelésből tartjuk őket – mondta a nagy állatlétszámhoz képest megdöbbentő magyarázatot az „őstermelő” gazda, aki nem sokkal később, amikor már látta, hogy nem tréfa a hatósági intézkedés, „finomított”. Elismerte, hogy hat éve foglalkoznak csivavákkal. Állítása szerint rendszeresen oltja és felügyeli a több száz kutyát egy jó hírű kecskeméti állatorvos.
– Azért van ilyen sok kutyánk, mert nem adjuk el őket – mondta B. J. a járőröknek. A csivavák ára egyébként – állították a jelen lévő állatvédők – darabonként legalább 50 ezer forint. Hozzátették: egy olyan személytől is kaptak bejelentést, aki vásárolt kutyát a szaporító telepen.
– Ezek a tartási körülmények egyszerűen katasztrofálisak. Kutyagyárnak mondanám – összegezte Szabó Attila, az Állatvédelmi Őrszolgálat vezetője.
Állatkínzás bűncselekmény gyanúja miatt indult eljárás – Dajka Gábor hatósági állatorvos szerint a ketrecek semmiképpen nem biztosítják a kutyáknak azt a normál életteret, amit a törvény előír. A tartás körülményei ezért maradandó károsodást okozhatnak vagy elősegíthetik a kutyák pusztulását. Amikor ez a szakvélemény elhangzott, a rendőrök azonnal elrendelték az állatkínzás bűncselekmény gyanúja miatti eljárást. A gazdát szerda délután kihallgatták, közben a bűnügyi technikusok lefényképezték a „kutyagyárat”, végül az állatvédők – egyelőre csak a legrászorultabb, legbetegebbnek tűnő kutyákat – elszállították. Az eljárást folytatják a szaporító ellen.

Vélemény, hozzászólás?