Posted on Hozzászólás most!

Kutyák nevelték a gyereket

Háziállatok között nevelkedett, hatéves koráig csak makogni tudott a szülei által bűnösen elhanyagolt Tomika, akinek nagybátyja, valamint nevelőintézeti szakemberek próbálnak segíteni a beilleszkedésben. A fiú borzalmas körülmények közül került a kőszegi gyógypedagógiai intézménybe.
– Csak artikulálatlan hangokat adott ki, ami a beszédre egyáltalán nem is emlékeztetett. Még azt sem lehetett rá mondani, hogy egy egyéves gyerek gügyögéséhez hasonlított volna, hiszen annyit már ők is tudnak mondani, hogy mama vagy papa. Tomika azonban nem – mesélte Pintér István igazgató.
Nem véletlen, hogy az akkor hatéves tatabányai gyerek nem emlegette a szüleit, hiszen szinte sohasem találkozott velük, hozzájuk fűződő érzelmi kapcsolata a nullával volt egyenlő. Anyja és apja semmilyen szeretetet nem mutatott iránta, nem foglalkoztak vele, éppenhogy csak táplálták. Rendszeresen egyedül hagyták a házat őrző kutyákkal, ilyenkor a macskának vagy valamelyik kutyának a tányérjából evett.
Egy alkalommal, amikor mindenféle étel és ital nélkül zárták be a kisfiút a házba, Tomika az ablakot betörve üvöltött segítségért. Rendőrök törték rá az ajtót, mentőt hívtak, a szülőket pedig a kocsmából szedték elő.
– Ha én lettem volna a bíró, az öcsém nem ússza meg felfüggesztett börtönnel, és az élettársa is három helyett tíz évet kap – mondta Ferenc, Tomika nagybátyja a könnyeivel küszködve a TV2 Aktív című műsorában. A nagybácsi a szárnyai alá vette az elhagyatott rokont, havonta egyszer látogatja az intézményben, és már a nyári vakáció terveit szövögetik.
– Segítek, hogy a vele történt szörnyűségeket teljesen el tudja feledni. Az a múlt volt, most pedig a jelen van – magyarázta Ferenc. A kisfiú már tud beszélni, iskolába jár, vannak barátai, és már azt is tudja, hogy mi szeretne lenni, ha felnő: autóversenyző.

Vélemény, hozzászólás?