Posted on Hozzászólás most!

Kutyák oktatják a gyerekeket

Játszva tanulnak a diákok szőrös pedagógusaiktól: Kutyák oktatják a pilisjászfalui gyerekeket. A négylábúak matematikára, angolra, biológiára tanítanak, fizetésüket pedig jutalomfalat formájában kapják. Csodamódszer: Eki, Pippa, Titán, Kepi és Molly – ők a pilisjászfalui Dózsa György iskola tanítói. Igen, nem tévedés: a pedagógusok egytől egyig négylábúak és szőrösek. Ugyanis kutyák.
– Az ebekkel való oktatás ötlete jó pár évvel ezelőtt Németországban jutott az eszembe – mondta a Borsnak Fekete Zsuzsa. – Itt Pilisjászfalun állandóak a foglalkozásaink, amelyeken nemcsak az aktuális tananyag oktatását oldjuk meg a kutyák segítségével, de arra is megtanítjuk a gyerekeket, hogyan kell felelősen kutyát tartani. Természetesen a négylábúak bevonása terápiás hatással is bír, így játékos formában gátlásokkal, félelmekkel küzdő gyerekek is hamar felzárkózhatnak a társaikhoz – tette hozzá Zsuzsa.
A kutyák a biológia-, matematika-, vagy akár az angolórákon is hasznos részei az oktatásnak, mindamellett a testnevelés során ők maguk is kitűnően szórakoznak. A két golden retriever, Eki és Pipa szinte folyamatosan egy-egy fonott kosárral a szájában lép oda a gyerekekhez, akik különböző feladatokat kapnak négylábú tanítójuktól. S bizony a jutalmazás is megmozgatja az apróságok fantáziáját, hiszen a jutalomfalatokat meg kell számolniuk, mielőtt tanítóik gyomrában kötnek ki, majd azt is hangosan elemzik, hány darab falat maradt, ha például hét darabot nyelt le a négylábú pedagógus.
Zsuzsa Európában egyedülálló módszere ma már szabadalom. Nem is csoda, hogy a „tanári kart” gyakran hívják meg más iskolákba, táborokba, játszóházakba, hogy megmutathassák, tanítói diploma vagy akár nyelvvizsga nélkül is lehet szép eredményeket elérni az oktatás terén.

Vélemény, hozzászólás?