Posted on Hozzászólás most!

Kutyákkal a fogyatékos gyerekekért

Kutyákkal gyógyítanák a fogyatékkal élő, a magatartászavaros és a mozgáskorlátozott gyerekeket a Misina Állat és Természetvédő Egyesület tagjai. A terápiás célra alkalmazott kutyákat szakemberek készítik fel, a kiképzés hétfőn már elkezdődött, a Magyar Terápiás és Segítő Kutyás Szövetség tagjai végzik. Az állatok segíthetnek, majd abban, hogy a gyerekeke jobban tudjanak koncentrálni, többet mozogjanak vagy betartsák a szabályokat.
A kutya más-más tárgyat zörget meg, a gyerekeknek pedig más-más gyakorlatokat kell végezniük a különböző hangokra: ez például egy koncentrációt javító gyakorlat. Egy másik feladat, ahol a gyerekek és a kutya együtt futnak a labdáért pedig már a mozgás segíti. A részlegesen bénult, kötött izomzatú gyerekek ugyanis sokszor nem akarnak gyakorlatokat végezni. Itt együtt futhatnak a kutyával. De a magatartászavaros gyerekeknél is segít, ha együtt dolgoznak a négylábúakkal.
A kutya kiképzését tanulják most meg a pécs-somogyi Misina állatvédő egyesület tagja is. Kiválasztják az alkalmas kutyákat, kiképzik és remélik, hogy gyerekeket tudnak gyógyítani velük.
Játékos feladatokkal próbálnak segíteni: “Az iskolákban is egyre nagyobb arányban jelennek meg a SNI-is gyerek, a magatartászavaros gyerek, a kommunikációs problémákkal vagy csak egyáltalán a lelki problémákkal küzdő gyerek. A mi szempontunkból ez egy nagyon érdekes célcsoport lehet” – mondta el a Független Hírügynökségnek Farkas Tamás, a Misina Állat- és Természetvédő Egyesület elnöke.
Négy kiképző és négy kutya dolgozik majd, akik játékos feladatokkal próbálnak segíteni a gyerekeken. A kutyás terápia legkésőbb jövő tavasszal indul. Ide menhelyre is várják majd a csoportokat, de az egyesület tagjai ellátogatnak iskolákba, otthonokba is.

Vélemény, hozzászólás?