Posted on Hozzászólás most!

Lándzsával ölték le a vadat

Párhuzamosan két büntetőeljárást is folytat orvvadászat miatt a Salgótarjáni Rendőrkapitányság: a gyanú szerint Kazáron lándzsával döfték le a hurokban vergődő erdei állatokat, Salgótarjánban pedig az egyik garázssorra épített magasleshez csalták őket…
Vagyon elleni bűncselekmények miatt indított büntető-eljárást egy Kazár-környéki csoport ellen a rendőrség ez év februárjában. Így került képbe egy helybeli apa-fia páros, akik a gyanú szerint az elfogásukat megelőző negyedévben Kazáron, a Gombásgödör nevű környéken végeztek illegális vadászati tevékenységet.
A házkutatás során előkerült bizonyítékok szerint a hurokkal csapdába ejtett állatokat – például őzbakot, vaddisznót – lándzsával terítették le, majd feldolgozták azok húsát.
– Az orvvadászattal okozott kár hozzávetőleg hétszázezer forint, de a gyanúsítottaknak a lopáson kívül állatkínzás miatt is felelniük kell tettükért – tájékoztatott dr. Kalmár Zsolt, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, hozzátéve: a rendőrség még vizsgálja, hogy a gyanúsítottak értékesítették-e az elejtett állatok húsát.
Büntetőjárás indult egy másik, hasonló ügyben is: egy idős férfi Salgótarján peremkerületében magaslest épített egy garázssoron, a mögötte lévő erdős területen pedig szórót alakított ki, amelynél gyakorlatilag etette a vadat. A gyanúsított azzal védekezett, hogy ő csak megfigyelni és fényképezni szerette volna az erdei állatokat, ezért tartotta fenn az etetőhelyet. A nála tartott házkutatás során azonban egyebek mellett vadhúst is lefoglaltak a rendőrök. Sőt, vadászati tevékenységhez kapcsolódó eszközök – így például hangtompító – illegális lőszerek és trófeák mellett előkerült egy átalakított gázriasztó-pisztoly is, amelynek a csőtorkolatába egy másik, már fegyvernek minősülő, nagyobb lövedék kilövésére alkalmas szerkezet csövét szerelték fel. A gyanúsított – az előző eset szereplőihez hasonlóan – szabadlábon védekezik.

Vélemény, hozzászólás?