Posted on Hozzászólás most!

Láthatatlanná tudnak válni a cápák

Halvány fényt bocsát ki a fekete tüskéscápa teste, ezzel változtatja magát láthatatlanná a prédája, vagy éppen a rá vadászó ragadozók előtt. Több mint ötven cápafaj, vagyis a cápák nagyjából tíz százaléka képes a lumineszcenzia jelenségére, azaz halvány, hideg fény kibocsátására. Több faj képes ezt arra felhasználni, hogy optikai illúziót keltsen, és ezzel láthatatlanná váljon a prédája előtt – derült ki a belgiumi Laboratory of Marine Biology, Earth and Life Institute kutatóintézet munkatársainak tanulmányából.
A kutatók fekete tüskéscápákat figyeltek meg Norvégia délnyugati partjainál, a tengerbiológus szlengben homályzónának nevezett, 200 és 1000 méter közötti mélységben, majd az itt befogott cápákat az Espeland Marine Station kutatóközpontba szállították, ahol óriási víztartályokban szimulálták számukra a tengeri körülményeket, fény- és hőmérsékleti viszonyokat.
A fjordok fantomjának is nevezett cápák bőrének fénykibocsátását alaposabban megfigyelve arra jutottak a tudósok, hogy a fénykibocsátást álcázásként használja a ragadozó. Mivel az ilyen mélységekben élő állatoknak általában felfelé néz a szeme (hiszen onnan jön a fény), és a cápa is felülről támad, a fénykibocsátással eltünteti a saját árnyékát, így a préda számára gyakorlatilag láthatatlanná válik, míg egészen meg nem közelíti. A kutatók szerint ezt a mechanizmust a nagyobb ragadozók előli rejtőzésre (a fekete tüskéscápa ritkán nő fél méteresnél nagyobbra, így sok természetes ellensége van), is használja az állat, illetve hímek és nőstények közti kommunikációban is nagy szerepe van.

Vélemény, hozzászólás?