Posted on Hozzászólás most!

Lehet, hogy a Király Fürdőben nem lesz, de máshol?..

Egy hete írtunk a Király Fürdőben történt botrányos haldarabolásról. Akkor az állatvédelmi ombudsman feljelentést helyezett kilátásba a láncfűrészes színésszel szemben, ám ma kiderült: feljelentés nem történt, helyette egymást nyírják az állatvédők. Mindenesetre a darabot levették a színről. – A Fehérkereszt Állatvédő Ligát kellene fölhívni, ugyanis ők nem engedélyezték a számomra, hogy feljelentést tegyek a haldarabolós produkció ügyében. Azt állítják, előbb és többet tudtak az ügyről, mint ahogy én nyilatkoztam – mondta a STOPnak Czerny Róbert, állatvédelmi szakjogász. Hozzátette: minden eddig vitt ügyet kivett a kezéből az állatvédő szervezet, többet nem dolgozik a nevezett ligának. – Nem tettünk feljelentést. Többször fordultunk már hatósághoz, eddig eredménytelenül. Évek óta szorgalmazzuk, hogy az állatokkal folytatott bármiféle műsort szabályozzák, nem történt előre lépés – állítja Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke. Mint mondja, a halas ügyben azért nem tettek feljelentést, mert előre tudják a választ: egy takarmányállat leölése nem bűncselekmény.
Szilágyi szerint a cikkünkben említett színdarabbal kapcsolatban ígéretet kaptak: több halfűrészelés nem lesz. Az elnököt azonban ez nem nyugtatja meg, mert ha ott nem is, máshol előfordulhat hasonló kegyetlenkedés, amíg nincs megfelelő szabályozás. Addig csak felesleges köröket futnának az állatvédők, legalábbis az ő szervezetük. (LigetMoha: Szerintem igenis meg kell futni a köröket! Minden eddigi eredmény a körök újra és újra megtételének köszönhető!  “Úgysem történik semmi” alapon szükségtelen bármilyen állatvédő szervezet működése. A harc folyamatossága, ami előmozdítja az ügyet, de ehhez összetartásra van szükség minden állatvédő csoport részéről, az Állatvédelem jegyében!) Szerinte tőlünk nyugatra ilyen elő sem fordulhat, míg a hazai törvények állatkínzás kapcsán egy tárgyról rendelkeznek.
– A hal gerinces állat, amelyre vonatkozik mind az állatvédelmi törvény, mind a Büntető törvénykönyv vonatkozó fejezete – mondta Pallós László, országos állatvédelmi főfelügyelő, aki nem tudja, megáll-e a bíróság előtt a művészi céllal végrehajtott halfűrészelés esete.
Miután a főfelügyelő jelenleg épp az állatvédelmi törvény módosításán fáradozik, hétfőre ígért részletes tájékoztatást a kérdéses ügyben. Mint mondta, ne hagyjuk annyiban a halas témát. Persze, a hal csak egy takarmányállat, de azért a megölése előtt jó lenne fejbe vágni, mint ahogy a horgászó ligaelnök – saját bevallása szerint – meg is teszi ezt.
– Székely B. előadása nem a mi produkciónk, többé nem kerül bemutatásra – mondta Graff Alexandra, a befogadó intézményként működő Vízraktér sajtófelelőse. Állítása szerint a művésszel folytatott előzetes egyeztetésen és a próbákon nem szereztek tudomást az állat tervezett trancsírozásáról, de a jövőben előrelátóbbak lesznek. Mint mondja, a művészekkel kötött szerződésben előre kikötik, hogy élő állattal nem lehet kegyetlenkedni náluk.
E szerint a halak trancsírozása elmarad, nem lesz több láncfűrészes előadás – legalábbis a Király Fürdőben. Forrás: stop.hu

Vélemény, hozzászólás?