Posted on Hozzászólás most!

Letarolt állatkert, megbénult légimentés, szétvert utcabál

Országszerte károkat okozott a hétvégén a viharos időjárás; vasárnap délután majd minden régióra narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, az esti órákban már csak az ország keleti felében számítanak viharokra a meteorológusok. A viharok okozta rendkívüli események miatt a Magyar Energia Hivatallal közösen tartandó egyeztetést hívott össze a jövő hétre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az áramszolgáltatókkal.
A Szolnok megyei Jászkisérről több mint hatvan bejelentés érkezett a tűzoltókhoz különböző károkról a vasárnap délutáni vihar elmúltával. A bejelentők fakidőlések, elektromos vezetékek leszakadása és megbontott háztetők miatt kértek segítséget.
Az Új Néplap című megyei napilap internetes portálja, a szoljon.hu arról számolt be, hogy a vihar Szolnokon a Széchenyi városrészben tombolt leginkább. Elvonulása során a lakótelepi házakban ablakok törtek be, parkoló gépkocsik rongálódtak meg az égből hulló galambtojásnyi jégdaraboktól, a szél által tövestől kicsavart fáktól.
Szétvert utcabál, veszteglő helikopter: Debrecen főterén teljesen szétverte a hétvégi kulturális rendezvényre felállított sátrakat, faépítményeket, pavilonokat a városon és a megye más településein vasárnap végigzúgó szélvihar. Az esővel, szinte folyamatos villámlással és mennydörgéssel érkező orkánerejű szél elsősorban Debrecen, Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Ártánd, Komádi, Zsáka és Vekerd térségében, illetve a 33-as és a 47-es főút mentén okozott károkat.
Az időjárási helyzet miatt nem tudott felszállni a mentőhelikopter egy életveszélyes sérülttel a hajdú-bihari Nyíracsádon, ezért mentőkocsit küldtek érte. A település belterületén egy személygépkocsi kerékpárost gázolt, aki súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett. A sérültért mentőhelikoptert küldtek, amely leszállt, s megkezdték a kerékpáros helyszíni ellátását, de a viharos idő miatt a gép már nem tudott levegőbe emelkedni.
A Tolcsvai Borfesztiválon sátrakba, a fedett színpadra menekültek a vendégek a délutáni vihar elől. A helyi iskolát is ki kellett nyitni, hogy a több ezer ember be tudjon húzódni a jégesővel érkezett vihar elől. A vihar más borsodi településen is gondot okozott, helyi információ szerint Sajószentpéteren három centiméter körüli jég is esett.
Szabolcsban a megye területének csaknem ötven százalékát érintette a vasárnap este átvonuló vihar, amely nyomán fák dőltek ki, de épületekben is károk keletkeztek. A mennydörgéssel, sűrű villámlással és felhőszakadással érkező zivatar körülbelül este hat óra tájban érte el a térséget. A vihar leginkább Felső-Szabolcsot érintette, e térségben főként fakidőlésekhez riasztották a tűzoltókat.
Riadó országszerte: A délutáni órákban narancssárga riasztást adott ki az ország nagy részére az Országos Meteorológiai Szolgálat, amelynek a figyelmeztető előrejelzése szerint éjfélig az egész ország területén lehetnek viharok. Az esti órákban ezt annyiban módosították, hogy már csak az ország keleti felében tartották fenn a narancssárga riasztást.
A viharok okozta rendkívüli események miatt a Magyar Energia Hivatallal közösen tartandó egyeztetést hívott össze a jövő hétre Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az áramszolgáltatókkal.
A tárgyaláson részt vesznek a Budapesti Elektromos Művek Nyrt., az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt., az E.ON Energiaszolgáltató Kft., valamint a DÉMÁSZ Zrt. képviselői. Az egyeztetés kiemelt témája lesz “a rendkívüli események lakossági áramellátásának biztosításában a hatósági és a szolgáltatói feladatok összehangolása” – tartalmazza az OKF közleménye.
Szombatra virradó éjjel Veszprém megyében a vihar során tizenkilenc településen volt részleges, vagy teljes áramkimaradás, összesen tizenegyezer lakás maradt áram nélkül.
“Már szombaton is zajlottak egyeztetések az áramszolgáltatóval, hogy az érintett családoknál mihamarabb megtörténjen az áramellátás, de újra világossá vált, hogy a kritikus infrastruktúrák biztosításában sürgős lépéseket kell tenni” – olvasható a közleményben. Mint írták: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elkészítette azt a törvény-tervezetet, amely végleges megoldást ad a kritikus infrastruktúrát felügyelő ágazatok feladataira.

Vélemény, hozzászólás?