Posted on 2 hozzászólás

Letartóztatnák a harcias bálnavédőt

Akadályozza a japán bálnavadászatokat: Japán nemzetközi elfogatóparancs kiadását tervezi a Sea Shepherd nevű harcias természetvédelmi csoport vezetője ellen, ahol magyar is tevékenykedik – jelentette pénteken a japán közszolgálati televízió. Tokió az Interpolon keresztül próbálja elérni a kanadai Paul Watson letartóztatását, akinek szervezete évek óta rendszeresen próbálja megakadályozni a japán bálnavadászatokat.
A japán partiőrség már kézhez kapta az elfogatóparancsot Tokióban. A Sea Shepherd nevű szervezet 59 éves vezetőjét a japán bálnavadászok testi épségének állítólagos megsértése miatt keresik, valamint azért, mert állítólag utasítást adott a bálnavadászat akadályozására – közölte az NHK japán közszolgálati adó. Tokió az Interpol segítségével igyekszik elfogni, és bíróság elé állítani Watsont.
A japán bálnavadász flotta utolsó hajója áprilisban tért vissza Japánba. A vadászok évek óta nem fogtak ki olyan kevés állatot, mint idén. A gyenge fogást a természetvédők akcióival indokolták.
Japán április másodikán emelt vádat a szervezet egyik tagja ellen, akit akkor fogtak el, amikor felmászott az egyik japán hajóra. Akár 15 évig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik, ha minden ellene felhozott vádpontban bűnösnek találják. A 45 éves új-zélandi Peter Bethune volt annak a futurisztikus hajónak a kapitánya, amely kettétört, majd elsüllyedt, miután januárban összeütközött a bálnavadászok egyik hajójával.

2 thoughts on “Letartóztatnák a harcias bálnavédőt

  1. […] vajsavból készített bűzbombával megsebesítette a bálnavadász hajó legénységének egy tagját. Két év börtönbüntetés kapott öt évre […]

  2. […] 45 éves férfit szerdán két év börtönre ítélte egy tokiói bíróság, mert a vád szerint megtámadott egy japán halászhajót és megsebesített egy japán tengerészt”. Az aktivista […]

Vélemény, hozzászólás?