Posted on Hozzászólás most!

Lopják a marhákat – Kiverte a biztosítékot a rendőrségi válasz

Magyarország több megyéjében is kétségbeesettek az állattartó gazdák. Hónapok óta marhatolvajok fosztogatnak, észrevétlenül tüntetik el a többmázsás állatokat.
Az Alföld három megyéjében egyre másra tűnnek el a szarvasmarhák. A tolvajok az éj leple alatt járnak, van, hogy egy éjszaka több jószágnak is lába kél.
– Egy kisebb állat minimum három mázsa, egy nagyobb fél tonna vagy annál is több – magyarázta a Borsnak az egyik károsult gazda, a gyomaendrődi Ujlaky Szabolcs. – Az egymáshoz szokott állatok hangosan jelzik, ha idegen jelenik meg vagy egyet elvisznek közülük, a legtöbben pedig kutyákkal, kamerarendszerrel őrizzük a portát, mégis hangtalanul és nyomtalanul tűnnek el – szögezi le a férfi. Hozzáteszi: ezek nem szelíd állatok, egy bikát esetenként öt embernek kell megfékezni.
A gazdák szerint a rendőrök mégsem fordítanak kellő figyelmet az esetekre: – Körbejártak a gazdák között, és figyelmeztették őket, hogy vigyázzanak az állatokra, és jó lenne, ha őriztetnék a portájukat – mondja Ujlaky. – Egy hónapig zsebből fizettem biztonságiakat, de utána nem bírtam anyagilag, rá pár hét múlva el is lopták egy nyolcmázsás, utolsó hetes vemhes állatomat. Azóta kamerarendszerem van.
Egy másik gazda állatállománya csak a szomszédja lélekjelenlétén múlt:
– A szomszéd vette észre, hogy éjjel három alak ólálkodik a karámnál, de rájuk kiabáltak, hogyha bemennek, lelövik őket. Rá négy napra a közelből egyszerre hármat vittek el – mondta Gubucz Imre.
– A rendőrség mindhárom megyében nagy erőkkel dolgozik – jelentette ki egy önkormányzati gyűlésen Parajzs Tamás, a szarvasi rendőrség képviselője. – Sokan azonban összekeverik a rendőrséget a biztonsági őrséggel. A rendőrségnek nem csak vagyonvédelmi feladatai vannak, a magántulajdon védelme nem kizárólag a rendőrség feladata – vélte, és hozzáfűzte: a sértettek nagy százaléka nem tesz megfelelő lépéseket a tulajdona védelmében.
A kijelentés sokakat felháborított. – A tanyát körbekerítettük, hat lakattal zárunk, vannak kutyáink és sok helyen kamerák. Mit kellene még tennünk? Az állatokat nem lehet hermetikusan zárni, mert befulladnak, és akkor az állatjóléti szabályokat sértenénk. Miért magunknak kell védekeznünk? – kérdezik a környékbeli gazdák.
– Egy állat értéke nagyjából háromszázezer forint, ha vemhes, annál is több. Mivel itt egy átlagkereset 60-80 ezer forint, sokan vérrel-verítékkel szedik össze ezt a pénzt. Ezután az állat fedezi a megélhetésüket, ez az életben maradásuk záloga. Ha ellopnak tőlük egy marhát, sokakat ettől fosztanak meg – érvel Ujlaky Szabolcs.
Főbenjáró bűn a marhalopás
A történelem során mindig szigorúan ítélték meg a marhalopást. Az ókori Rómában a legsúlyosabb vagyon elleni bűntények közé számított, ugyanaz a büntetés járt érte, mint a gyilkosságért, a gyújtogatásért és az erőszakolásért: életfogytig tartó bányamunka. A Vadnyugaton sem bántak velük kesztyűs kézzel, a marhalopáson kapott bandákra biztos halál várt: a seriffek nem válogattak az eszközökben, azon nyomban eltették láb alól a szarvasmarhatolvajokat, de abba sem szóltak bele, ha a marhacsordákat hajtó cowboyok hatlövetű pisztolyukkal agyonlőtték őket. Forrás: Borsonline.hu

Vélemény, hozzászólás?