Posted on Hozzászólás most!

Lóterápiával gyógyul a kisfiú, akit fejbe rúgott a csődör

Különleges lovas terápiával tanul újra járni Kele Márk, az a kápolnási kisfiú, akit tavaly szeptemberben megrúgott egy ló és kómába esett. A hároméves gyermek napról napra jobban van, és nem fél az állatoktól
A fájdalmas kórházi kezelések után újra képes mosolyogni Kele Márk, amikor megpillantja Laurát, a terápiás lovat. Pedig éppen egy ló okozta a hároméves kisfiú balesetét tavaly szeptemberben. Édesanyja úgy gondol vissza a szörnyű percekre, mint egy rossz álomra.
– Márk bent volt a házban a nagyapjával, játszott. Aztán egy másodperc alatt kiszökött, és bement a lovakhoz a karámba. Amikor észrevettem, már az egyik állat hasának támaszkodott, a következő pillanatban pedig elterült a földön – emlékszik Kele Mária Magdolna.
A csődör a mellső lábával megrúgta a gyermeket. Amíg a mentők odaértek, édesapja egyszer újraélesztette fiát. Márknak elrepedt a koponyája, ami átszúrta az agyhártyáját. Megműtötték, az agyhártyát be kellett foltozni. A kisfiú éber kómába esett, hónapok múltán tért magához. Járni és beszélni újra kellett tanulnia. Édesanyjával a zalaegerszegi kórház rehabilitációs osztályán laknak, 900 kilométerre otthonuktól. Mindennap kezelésekre járnak.
– Sosem felejtem el azt a pillanatot, amikor a baleset után először felállt a kiságyban – teszi hozzá könnyezve az anyuka. – Mindennap észrevehető a javulás, de a legjobban a lovaglást várja. A különleges lovas terápiát Nyakas Szilvia hipoterapeuta tartja a szentmihálypusztai lovas tanyán.
– A lovas terápia sokat segít neki a mozgás fejlesztésében és a tartásban. Ráadásul az állatok nagyon figyelnek arra, ki ül a hátukon, azt is érzik, ha nem egészséges a tartása, és próbálják segíteni. Márk megkedvelte a lovamat, Laurát, már nem fél tőle, még almát is ad neki – meséli a terapeuta. Az orvosok szerint két év múlva a kisfiú teljesen rendbe jöhet. Forrás: Bors, fotó: Fejér Bálint

Vélemény, hozzászólás?