Posted on Hozzászólás most!

Lovat ölt a gyújtogató nő egyháza

Ha orvoshoz fordul és nem csak egy állítólagos paptól kér tanácsot, nem lenne romokban az otthonunk – háborgott az egyik lakója annak a panelháznak, amelyben kedden – mint megírtuk – B. Julianna (44) magára gyújtotta lakását. Az asszony fél éve lépett kapcsolatba a Villás Béla által alapított Árkádia Fényeinek Spirituális Egyházával. Bár említette az ottani papnak, M. Gergelynek, hogy „gonosz hangokat” hall, és néha füstszagot érez, ám ebben a férfi nem tudott segíteni.
A zavart nő által választott vallási közösség, az Árkádia Fényeinek Spirituális Egyháza 2007 karácsonyán országos botrányt kavart. Akkor az internetes honlapjukon „sámánünnepként” egy „760 éves tradíció” felelevenítésével lóáldozatot mutattak be. A kiérkező rendőröknek azonban az egyház tagjai azt vallották, csupán egy lakomához vágták le a fekete mént, így a zsaruk nem tehettek semmit az ügyben.
Ugyanabban az évben az egyebek mellett ördögűzéssel is foglalkozó egyház 5,3 millió forint költségvetési kiegészítést kapott, és az adószázalékokat is beszámítva közel nyolcmillió forinthoz jutott.
Magyarországon jelenleg 231 bejegyzett egyház van, az érvényben lévő szabályozás szerint, ha elveik nem ütköznek az Alkotmánnyal és a hatályban lévő jogszabályokkal, akkor mindössze száz ember kell a szervezet létrehozásához. A vallásszociológus is elismeri, hogy roppant egyszerű egyházat alapítani. Mint mondta, az arra jogosult szerv még a tartalmát sem vizsgálja az adott vallásnak.
– Semmilyen gazdasági, szociális vagy épp kulturális tevékenységet nem lehet egyházzal leplezni, és ezidáig nem is bizonyosodott be, hogy történt ilyen Magyarországon – fűzte hozzá Kamarás István vallás szociológus.
Az óriási tüzet okozó nő egyedül képtelen volt harcba szállni betegsége ellen, és ebben az általa választott vallási közösség sem tudott segíteni neki.
– Egyetlen módja van csak a gyógyulásnak, mégpedig a gyógyszeres kezelés, valamint az állandó orvosi felügyelet – magyarázta Rusz Edit pszichológus.

Vélemény, hozzászólás?