Posted on Hozzászólás most!

Macskák ridegtartásban

Mire kell figyelni a kismacskák életkörülményeinek kialakításakor? Mátrai Árpád állatorvos tanácsai kezdő állattulajdonosoknak. Ridegtartás, vagy kényeztetés? Mit tegyen egy állattartóvá tett nagymama, ha unokái „ottfelejtenek” nála két doromboló macskapárt?
Mátrai Árpád állatorvos szerint a nem kifejezetten szobai körülményekhez szokott macskák és kutyák minden további nélkül tarthatók a szabadban télen ugyanúgy, mint nyáron, még akkor is, ha rövidszőrűek. Nagyon fontos azonban, hogy ha a gazda az állatok kinti szabadtartása mellett dönt, akkor soha ne engedje be őket a jó meleg, fűtött lakásba, legfeljebb az előszobáig. Ennek indoka, hogy a gazda megzavarhatja az állat szervezetét a külső hőmérséklethez való alkalmazkodás folyamatában, ha kint és bent is tartja az állatot.
Természetesen abban az esetben, ha a tulajdonos a téli ridegtartás mellett dönt, akkor biztosítani kell számukra a szélvédett, esetleg kissé fűtött helyiséget, s benne egy alaposan kipárnázott dobozt, „egy kis fészkecskét”, ahová a nagy hideg elől szükség esetén behúzódhatnak – mondta el Mátrai Árpád.
A fiatal állatoknak mindig a számukra legmegfelelőbb kölyöktápokat kell adagolni, napjában többször keveset. Emellett kaphatnak állati eredetű házi konyhamaradékot is: húspotyadékot, akár nyersen is. Ez alól kivétel a sertéshús, amelyet a benne lévő esetleges kórokozók miatt mindig főzve kell adni a kedvenceknek. Kevés tejjel is próbálkozhat a gazda a kismacskáknál, de figyelnie kell rá, hogy a cicák tökéletesen meg tudják-e már emészteni azt, nem okoz-e náluk hasmenést.
Az is fontos, hogy a macskatulajdonos keressen fel egy állatorvost, és végeztesse el az állatok külső- és belső paraziták elleni kezelését. Ezt követően az úgynevezett fertőző gyermekbetegségek elleni vakcinákat kell majd beadatni a cicáknak, az állatorvos által javasolt ütemezés szerint – mondta Mátrai Árpád állatorvos. Halgassa meg a Kossuth rádióban itt

Vélemény, hozzászólás?