Posted on Hozzászólás most!

Madagaszkár-ház az állatkertben

Kétéltűek, hüllők, ritka madarak és makik kaptak helyet a Fővárosi Állatkert új Madagaszkár-házában. A különleges szerzeményeket hétfőn először mutatták be új otthonukban.
– Amit láttunk most, megpróbáltuk mutatni Madagaszkárnak egyik törzsének a táncát – magyarul köszöntötte Madagaszkár nagykövete az egybegyűlteket a Fővárosi Állatkertben. A Madagaszkár-ház megnyitóját az ország függetlenségének 50. évfordulójára időzítették.
Több mint egy tucatnyi egzotikus faj összesen negyven példánya – makik, madarak, hüllők – mutatkozik be a Fővárosi Állatkert hétfőn megnyílt Madagaszkár házában. A makik közül a vörös varik és a gyűrűsfarkú makik korábban is az állatkert lakói voltak. A vöröshomlokú makik már kifejezetten az új létesítmény miatt érkeztek Lengyelországból Budapestre tavaly és azóta szaporodtak is.
A szerecsenmakik viszont kifejezetten újdonságnak számítanak az intézmény életében. A makikon kívül más madagaszkári fajokat is láthat a nagyközönség: ilyen például a madagaszkári talajlakó boa, a “mosolygós” nappali gekkó, a párduckaméleon és a paradicsombéka. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat-, és Növénykert szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: az intézmény a különleges példányok bemutatása mellett fontosnak tartja az egyes madagaszkári fajok szaporítását is.
A Madagaszkár ház egy 1912-ben épült és pár évvel ezelőtt felújított majomházban kapott helyet. Az átalakítás összesen 12 millió forintjába került a Fővárosi Állatkertnek. A Madagaszkár ház az őshonos állatokon kívül bemutatja a szigetlakók kultúráját és életét is.
A kiállításon megemlékeznek Benyovszky Móric magyar származású utazóra, tudósra, aki fontos összekötő kapocs a magyar és a malgas nép között. A Madagaszkár ház átadása pedig majdnem napra pontosan egybeesik Madagaszkár függetlenné válásának ötvenedik évfordulójával. Az eseményen részt vett Randrianasolo Lalarison Richard, Madagaszkár tiszteletbeli konzulja is.
Tovább a videóra

Vélemény, hozzászólás?